Νέος νόμος για τις υπαίθριες αγορές χωρίς μεσάζοντες και τους βιοκαλλιεργητές

νέος-νόμος-για-τις-υπαίθριες-αγορές-χω-427131

Τέλος στην αναρχία των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και των αγορών χωρίς μεσάζοντες επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, βγάζοντας κόκκινη κάρτα στους παραγωγούς «μαϊμού».

Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θεσπίζει το απαραίτητο -για τη λειτουργία τους- πλαίσιο, βάζοντας τάξη στις αγορές των βιοκαλλιεργητών αλλά και στο νέο μόρφωμα αγορών, εκείνες των παραγωγών χωρίς μεσάζοντες που δημιούργησαν περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι αγορές βιοκαλλιεργητών που ανέρχονται σε 25.000 περίπου, παρότι λειτουργούν με επιτυχία για πάνω από 20 χρόνοα, παρέμεναν στον αέρα, δίχως θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έβαζαν κατά καιρούς λουκέτο σε αγορές βιολογικών, στηριζόμενοι στην έλλειψη θεσμικού πλαισιού.

Πλέον, οι βιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοι θα λειτουργούν υπό έναν φορέα και σε αυτόν θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και να υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook