Νέα πρόκληση από Βερολίνο | Ιστορική ευθύνη να εξεταστούν οι κτηνωδίες όχι όμως να δοθούν αποζημιώσεις

νέα-πρόκληση-από-βερολίνο-ιστορική-ευ-168969

germanikes-apozimiwseis-660Την πάγια και ταυτόχρονα εριστική της θέση, κρατά η γερμανική κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι το ζήτημα των επανορθώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχει νομικά οριστικά διευκρινιστεί, όπως επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ.

Ευχήθηκε μάλιστα το ζήτημα να μην γίνει εμπόδιο στην διμερή συνεργασία, ενώ μετέφερε τον σεβασμό και την στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική προσπάθεια μιλώντας για μεταρρυθμίσεις «επαχθείς» για τους Έλληνες πολίτες.

«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε ο κ. Ροτ μιλώντας σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «Μαρτυρικές Πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον».

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπό το φως των ελληνικών διεκδικήσεων για επανορθώσεις και για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο κ. Ροτ δήλωσε ότι επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλει ώστε οι «σίγουρα και επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να βελτιωθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρούμε και πάλι τον δρόμο προς μια στενή και φιλική συνεργασία, η οποία επικράτησε για πολλές δεκαετίες μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Ο κ. Ροτ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει προφανώς ενιαία άποψη μεταξύ των ιστορικών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά την δεκαετία του ’50», αλλά υπογράμμισε ότι αυτονόητα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, εάν το ζήτημα πρόκειται να τύχει επιστημονικής επεξεργασίας. «Σε αυτό υπάρχουν διάφορες δυνατότητες – τα αρχεία μας είναι διαθέσιμα για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Πηγή:iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook