Νέα έκκληση Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

νέα-έκκληση-κομισιόν-για-τη-μετεγκατά-421273

Έκκληση για μεγαλύτερη ταχύτητα στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απηύθυνε για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, μετά το ρεκόρ των 1.372 μετεγκαταστάσεων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ο ρυθμός μεταφορών επιβραδύνθηκε. Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου, μετεγκαταστάθηκαν 1.212 άτομα, ήτοι 921 από την Ελλάδα και 291 από την Ιταλία.

«Η μείωση του αριθμού των μεταφορών τον Οκτώβριο (779 άτομα, εκ των οποίων 549 από την Ελλάδα και 230 από την Ιταλία) αντικατοπτρίζει ιδίως τον μικρό αριθμό των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τον Αύγουστο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερους ρυθμούς μεταφορών» αναφέρει η Επιτροπή στην έκθεσή της, προσθέτοντας ωστόσο πως «ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων που έχουν προγραμματιστεί και εκτελεστεί μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο υποδηλώνει ότι η μείωση αυτή μάλλον αποτελεί εξαίρεση -παροδική μείωση και όχι μακροπρόθεσμη πτώση».

Δ. Αβραμόπουλος: Πρέπει να γίνουν περισσότερα και γρήγορα

«Μετά τις θετικές τάσεις που παρατηρήσαμε τόσο για την μετεγκατάσταση όσο και για την επανεγκατάσταση μετά το καλοκαίρι, τώρα είναι η στιγμή να τις διατηρήσουμε. Αισθάνομαι ικανοποίηση για το έργο που επιτελούν τα κράτη-μέλη και θα ήθελα να δω να υπάρχουν σταθερός αριθμός δεσμεύσεων, ταχύρρυθμες διαδικασίες και σταθερός αριθμός μετεγκαταστάσεων κάθε εβδομάδα» υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα, και γρήγορα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες αφίξεις στην Ιταλία και οι πολλές χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Έπειτα από ένα έτος εφαρμογής των προγραμμάτων, προσδοκούμε ότι τα κράτη-μέλη θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις υποχρεώσεις τους» πρόσθεσε.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αυξηθεί ο αριθμός των μεταφορών ανά μήνα έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 να έχουν μετεγκατασταθεί και τα 24.000 άτομα εθνικοτήτων που είναι επιλέξιμες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και τα περίπου 20.400 άτομα εθνικοτήτων που είναι επιλέξιμες για μετεγκατάσταση, από την Ιταλία.

Επιπλέον κάνει έκκληση στις χώρες που δεν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις ή δεν έχουν μετεγκαταστήσει κανένα αιτούντα άσυλο, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση, ενώ ζητεί «να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση μεταφέρονται σε σύντομο διάστημα».

«Με τη συνεχιζόμενη άφιξη μεταναστών στην Ιταλία, ήτοι 29.844 ατόμων από τις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και τη συνεχιζόμενη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, που φιλοξενεί σήμερα πάνω από 61.700 μετανάστες, η μετεγκατάσταση παραμένει κρίσιμης σημασίας για την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στις χώρες αυτές» υπογραμμίζει η έκθεση της Κομισιόν.

Τι ζητείται από Ελλάδα – Ιταλία

Παράλληλα, Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και την Ιταλία να εξακολουθήσουν να ενισχύουν την ικανότητα διεκπεραίωσης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενθαρρύνει την Ελλάδα να δημιουργήσει τα υπόλοιπα κέντρα μετεγκατάστασης και την Ιταλία να υλοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Europol, καθώς και τις πρώτες μεταφορές ασυνόδευτων ανηλίκων για λόγους μετεγκατάστασης.

Επανεγκατάσταση

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης του Ιουλίου 2015, η Επιτροπή σημειώνει πως η υλοποίηση εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο, δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ του συμφωνηθέντος αριθμού των 22.504 ατόμων έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι σήμερα. Με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η Επιτροπή από τα συμμετέχοντα κράτη, έως τις 7 Νοεμβρίου 11.852 άτομα είχαν επανεγκατασταθεί σε 21 κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία, έχουν ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Ο αριθμός των περιπτώσεων επανεγκατάστασης από την Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο οποίος περιλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό των επανεγκαταστάσεων, συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, καθώς τα κράτη-μέλη προχωρούν στην εξέταση των φακέλων που διαβιβάζονται από την Τουρκία μέσω της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Από τις 4 Απριλίου 2016, 2.217 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 603 μετά την προηγούμενη έκθεση.

Ο ρυθμός της επανεγκατάστασης έχει διατηρηθεί και, εκτός από το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, επανεγκατάσταση πραγματοποιήθηκε επίσης και στη Νορβηγία. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το προσωρινό πρόγραμμα επείγουσας μετεγκατάστασης θεσπίστηκε με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015, στις οποίες τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν για τη μετεγκατάσταση μέχρι και 160.000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα (και κατά περίπτωση από άλλα κράτη μέλη) έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στις 8 Ιουνίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Ακολούθησε η συμφωνία της 20ής Ιουλίου 2015 μεταξύ των κρατών-μελών για την επανεγκατάσταση 22.504 ατόμων τα οποία είχαν σαφώς ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook