Μόνιμος… κάτοικος Κρήτης το κουνούπι-«τίγρης»

μόνιμος-κάτοικος-κρήτης-το-κουνούπι-297408

Μόνιμος κάτοικος Κρήτης θεωρείται πλέον το κουνούπι-«τίγρης», το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα επιθετικό έντομο το οποίο, σε αντίθεση με τα κοινά κουνούπια, τσιμπάει ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας έντονη όχληση στα θύματά του.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας, η Κρήτη είναι η περιοχή που ευνοεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του περιβόητου κουνουπιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα επίσης υψηλά επίπεδα υγρασίας της Κρήτης αποτελούν το λόγο για τον οποίο το κουνούπι-τίγρης «νιώθει» στο νησί μας… σαν στο σπίτι του.

Το κουνούπι-«τίγρης» συναντάται κυρίως στα δυτικά της Κρήτης και ιδιαίτερα στο νομό Χανίων, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ευημερήσει. Έπειτα από έρευνα – με εγκατεστημένες εντομοπαγίδες – που πραγματοποιήθηκε σε όλη την επικράτεια του νησιού από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης από κοινού με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προέκυψε ότι το εν λόγω είδος κουνουπιού παρουσιάζεται πιο συχνά στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Κανένας λόγος ανησυχίας

Σ’ αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση του κουνουπιού-«τίγρη» στην Κρήτη δε θα πρέπει να προκαλεί πανικό στον ντόπιο πληθυσμό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο έντομο δε γεννιέται με κανέναν ιό. Μπορεί όμως υπό συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει φορέας του κίτρινου ή του δάγκειου πυρετού, ακόμη και του ιού του Δυτικού Νείλου. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί μόνο εφόσον το κουνούπι-τίγρης έρθει σε επαφή – με το τσίμπημά του – με άνθρωπο ο οποίος είναι ήδη φορέας ενός εκ των παραπάνω ιών.

«Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πρόκειται για αρκετά πολυσύνθετες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να προξενούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία των Κρητικών», ανέφερε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης.

Την ίδια ώρα, αρκετά καθησυχαστική εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονήσει το κουνούπι-«τίγρης» για την κτηνοτροφία. Το έντομο δε φαίνεται να αποτελεί άμεση απειλή για την πανίδα της Κρήτης. Ωστόσο, η εξάπλωσή του και η συνεπακόλουθη μετακίνηση εντόμων από περιοχές σε περιοχές δεν αποκλείεται να προκαλέσουν προβλήματα – κυρίως – για τα αιγοπρόβατα.

Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ότι κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα σημείο της χώρας μας. Ακόμη και ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε θέσει σε επιφυλακή τους φορείς της δημόσιας υγείας, σε ποσοστό 80%, δεν προκάλεσε κάποιο σύμπτωμα στα άτομα τα οποία προσέβαλε. Το 19% τη «γλίτωσε» με ελαφρά συμπτώματα, ενώ μόλις το 1% των ασθενών αφορά επιβαρυμένες περιπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εγκεφαλίτιδας ή και μηνιγγίτιδας.

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook