Μπρος – πίσω κάνει η κυβέρνηση: Τώρα μειώνει 50% τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

μπρος-πίσω-κάνει-η-κυβέρνηση-τώρα-με-124287

mavraganis-stournaras-660Η μείωση των δρακόντειων προστίμων για φορολογικές παραβάσεις έως και κατά 50% αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις σχετικές εντολές έδωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται εξοργισμένος από το πρωτοφανές αλαλούμ που έχουν προκαλέσει οι φορολογικές διατάξεις του τελευταίου διαστήματος, πολλές από τις οποίες είναι ανεφάρμοστες. Για παράδειγμα από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτων.

Ετσι, εντός των επομένων ημερών:

  • Θα ανακοινωθούν οι μειώσεις των προστίμων. Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ εξετάζεται να μειωθεί από τα 1.000 στα 500 ευρώ. Επίσης, αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει για μη έκδοση απόδειξης (από τα 1.000 στα 500 ευρώ) ή εναλλακτικά εξετάζεται να τεθεί ένα πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο. Με την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε μια μη εκδοθείσα απόδειξη. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες τέτοια πρόστιμα χάνουν τη σημασία τους αφού ο παραβάτης δεν θα μπορεί να τα πληρώσει.
  • Θα ανακοινωθεί ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων, ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας κατά τη πώληση. Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση, αλλά και να μην δημιουργείται δημοσιονομικό κενό.
  • Θα αυξηθεί το όριο τήρησης βιβλίων από τους αγρότες. Ο νέος νόμος ορίζει ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. με έσοδα έως 10.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις έως 5.000. Επίσης, οι αγρότες θα υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις όχι ανά μήνα όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά κάθε έξι μήνες ή ανά έτος.

Πηγή: iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook