Μπράβο! Από τον Αλικιανό… στη Γερμανία οι μαθητές – ερευνητές του λυκείου

μπράβο-από-τον-αλικιανό-στη-γερμανία-228405

likeio alikianou

Στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, θα ταξιδέψει στις 11 Μαΐου η ερευνητική ομάδα των μαθητών του λυκείου Αλικιανού που απέσπασε το πρώτη θέση στο συνέδριο για τις φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το  Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Chain Reaction, θα φιλοξενήσει μικρούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και οι Χανιώτες μαθητές θα παρουσιάσουν εκεί  τα αποτελέσματα της εργασίας τους που αφορά την «πράσινη θέρμανση».

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού πάλι στην κορυφή

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield (Sheffield Hallam University ) της Μ. Βρετανίας στην προσπάθειά του να προωθήσει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο τη μέθοδο της διερευνητικής διδασκαλίας συνεργάζεται με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει χρηματοδοτήσει το έργο αυτό με σκοπό να φέρει σε επαφή τους εκπαιδευτικούς από 12 διαφορετικές χώρες δημιουργώντας ένα Eυρωπαϊκό δίκτυο που θα ενημερώνεται από τους ίδιους τους καθηγητές.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος με γενικό τίτλο CHAIN REACTION έγινε κατά τη τρέχουσα σχολική περίοδο και από σχολεία της Κρήτης τα οποία συγκρότησαν ομάδες μαθητών, που κάτω από την καθοδήγηση καθηγητών με ειδίκευση στις φυσικές επιστήμες κλήθηκαν να δουλέψουν ερευνητικά.

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού συμμετέχει κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο στο πρόγραμμα αυτό, δημιουργώντας τέσσερις (4) πενταμελής ομάδες με την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου κ. Ιωάννη Νικολάου (χημικού) και Στυλιανού Σταυγιαννουδάκη (φυσικού). Ο επιστημονικός τομέας που έγινε αντικείμενο μελέτης των μαθητών του ΓΕΛ Αλικιανού αφορούσε το οικολογικό και σύγχρονο θέμα της «Πράσινης Θέρμανσης». Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά. Έθεσαν ερωτήματα, έκαναν υποθέσεις, σχεδίασαν και υλοποίησαν πλήθος πειραμάτων, κατέγραψαν και ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους, αναπροσάρμοσαν την έρευνά τους, συνειδητοποίησαν την αξία του επιστημονικού «λάθους» για την πρόοδο της έρευνας, βρήκαν τομείς εφαρμογής των συμπερασμάτων τους και έδειξαν το δρόμο για τη μελλοντική εμβάθυνση της διερεύνησης.

Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών παρουσιάστηκαν σε συνέδριο με τίτλο «Φυσικές Επιστήμες και Διερευνητική μάθηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με τα εργασίες των υπολοίπων σχολείων μπροστά σε ευρύ επιστημονικό κοινό.

Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες του Γενικού Λυκείου Αλικιανού άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις κατά κοινή ομολογία όλων των εκπροσώπων της παρούσας επιστημονικής κοινότητας.

Η ομάδα του Γενικού Λυκείου Αλικιανού με το όνομα KELVIN WILLIAM, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημητρουλάκη Ιωάννη, Κουργιαντάκη Κωνσταντίνα, Γεωργακάκη Ευτύχη, Καραγκεζίδη Βερονίκη και Κατζάκη Μαρία έκανε την καλύτερη κατά τη γνώμη των κριτών εργασία-παρουσίαση και απέσπασε πανάξια την πρώτη θέση.

Η διάκριση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα KELVIN WILLIAM να ταξιδέψει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όπου στις 11 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Chain Reaction, και να παρουσιάσει και εκεί τα αποτελέσματα της εργασίας της.

Οι υπόλοιπες ομάδες από το Γενικό Λύκειο Αλικιανού είναι οι ακόλουθες.

Μικροί Ερευνητές : Μπούση Ιονίντα, Ποπέσκου Αναστασία, Σπερελάκη Αντωνία, Τζατζιμάκης Μιχάλης και Τζεϊρανίδη Αναστασία

Food for Thought: Κουρνιδάκης Γεώργιος, Μουντάκη Αικατερίνη, Μπαλαντίνου Ευανθία, Νικολακάκη Γλυκερία και Ντάρα Ιζαμπέλα

X-Rays : Ζγέϊμπε Ζένα, Μιχελάκη Ελένη, Μπαραμίτζε Νίκος, Πιμπλής Χαρίδημος και Τσακάλοβα Ειρήνη.

Ο σύλλογος των καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού, οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος κ. Ιωάννης Νικολάου και Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης και ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Μαυρογένης συγχαίρουν θερμά τους μαθητές όλων των ομάδων θεωρώντας ότι με υπομονή και επιμονή μετά από σκληρή δουλειά πέτυχαν μια μεγάλη διάκριση για το σχολείο και για τους εαυτούς τους. Υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι όλοι ήταν υπέροχοι και ότι η επιτυχία ανήκει σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά. . Όλοι γύρισαν νικητές. Επιθυμούν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη στις οικογένειες όλων των μαθητών για τη στήριξη που παρείχαν στα παιδιά και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο. Τέλος θέλουν να τους ευχαριστήσουν για τη συμβολή τους στην κατακόρυφη άνοδο του επιπέδου του σχολείου και για το πρότυπο που προβάλλουν στην υπόλοιπη μαθητική κοινότητα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook