Μπορεί το πορνό να προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο;

μπορεί-το-πορνό-να-προκαλεί-βλάβες-στο-439114

Μια νέα γερμανική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που κάνουν εκτεταμένη χρήση του πορνό, έχουν μικρότερο όγκο και μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα. Η μελέτη ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το πορνό μειώνει τη φαιά ουσία και την εγκεφαλική δραστηριότητα του εγκεφάλου εν γένει.

Δεν είναι, για παράδειγμα, ξεκάθαρο το εάν η κατάχρηση του πορνό οδηγεί στις αλλαγές αυτές του εγκεφάλου ή εάν τα άτομα με συγκεκριμένους τύπους εγκεφάλου είναι πιο επιρρεπή στην ενασχόληση με το πορνό. Δυστυχώς, η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης. Οι ερευνητές όμως, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα παρέχουν τα πρώτα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στο πορνό και τις μειώσεις του μεγέθους και της δραστηριότητας του εγκεφάλου σαν απάντηση σε έναν σεξουαλικό ερεθισμό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 64 υγιείς άνδρες, 21-45 ετών οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με την ενασχόληση τους με το πορνό. Παράλληλα, με τη βοήθεια νευραπεικονίσεων του εγκεφάλου μέτρησαν τον όγκο συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, καθώς και τον τρόπο που αντιδρούσαν όταν οι άνδρες έβλεπαν πορνογραφικό υλικό.

Βρέθηκε ότι ο όγκος της περιοχής του κουλάκου ραβδωτού στρώματος του εγκεφάλου που ονομάζεται striatum και σχετίζεται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα της συμπεριφοράς ήταν αντιστρόφως ανάλογος με τη συχνότητα χρήσης του πορνό. Όσο περισσότερη χρήση έκαναν δηλαδή, τόσο μικρότερη ήταν εκείνη η περιοχή του εγκεφάλου.

Παράλληλα, βρέθηκε ότι η σύνδεση του striatum με τον προμετωπιαίο φλοιό , ο οποίος αποτελεί το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων αποδυναμωνόταν όσο αυξανόταν η χρήση του πορνό.

Ακριβώς επειδή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πορνό προκάλεσε τις αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι το πορνό είναι βλαπτικό για τον εγκέφαλο.

Απαραίτητη μάλιστα, κρίνεται από τους συγγραφείς η περεταίρω έρευνα με μεγάλες και μακροχρόνιες μελέτες που θα εξετάσουν εάν το πορνό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του εγκεφάλου. Από τη μία είναι πιθανό κάποια άτομα να έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφάλου που τα καθιστά επιρρεπή σε αυτού του τύπου τις συμπεριφορές, από την άλλη είναι η ίδια η κατάχρηση του πορνό που μπορεί να προκαλεί τις αλλαγές αυτές σε εγκεφαλικό επίπεδο. Οι ειδικοί βέβαια δεν αποκλείουν την πιθανότητα να ισχύουν και τα δύο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση ταξί, έχει βρεθεί πως συνδέονται με τροποποιήσεις στο μέγεθος και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα άλλωστε με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, οτιδήποτε τα άτομα κάνουν πολύ συχνά μπορεί να διαμορφώσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

One thought on “Μπορεί το πορνό να προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο;

  1. ΜΟΝΟ Ο ΓΑΜΟΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ..ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕΣ?ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ?..ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ, ΠΕΘΑΝΕΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΡΝΙΤΣΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΟΝΙΣΤΟΥΝ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook