Μπαίνουν εισαγγελείς σε όλα τα σχολεία της χώρας που βρίσκονται υπό κατάληψη

μπαίνουν-εισαγγελείς-σε-όλα-τα-σχολεί-793

katalipsiΤην παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, κινούμενη στα βήματα του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε, υπενθυμίζει την δική του εγκύκλιο και ζητεί να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και η αποτροπή των χαμένων ωρών…

Στην εγκύκλιό του ο κ. Τέντες τόνιζε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή», σημείωνε ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας τη βοήθεια και των εκπαιδευτικών οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν την ταυτότητα των πρωταγωνιστών των καταλήψεων.

Οπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.

Προειδοποιήσεις από Λοβέρδο για μαθήματα σε αργίες και «μαχαίρι» στις εκδρομές

Ηδη από την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος είχε προειδοποιήσει με μαθήματα σε αργίες, γιορτές και με περικοπή εκδρομών, εφόσον οι καταλήψεις ξεπερνούν τις τρεις ημέρες. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις καταλήψεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα σε 500 σχολεία όλης της χώρας και υπενθύμισε ότι «υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, μετά από τρεις ημέρες κατάληψης μπορεί να ενεργοποιηθούν μέτρα αντιμετώπισης απώλειας της διδακτικής ύλης, όπως το να γίνεται μάθημα το Σαββατοκύριακο, τις αργίες, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, να διακοπούν οι παράλληλες δραστηριότητες όπως και οι εκδρομές.

«Δεν έχω πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις» είπε, αλλά διερωτήθηκε «τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι την 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».

Πηγές του υπουργείου, πάντως, μιλώντας στο iefimerida δεν σχολιάζουν την κίνηση της κας Κουτζαμάνη και επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Αρείου Πάγου δεν προκλήθηκε από το υπουργείο.

Μειώθηκε ελαφρώς ο αριθμός των καταλήψεων -Καμία διαφοροποίηση λέει το υπουργείο

Δεν διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, δήλωσε, την Τρίτη, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε ότι οι καταλήψεις συνεχιστούν τα μαθήματα θα αναπληρωθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

«Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε ο υφυπουργός και προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει «να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα» και πρόσθεσε: «Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη», είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε, επίσης πως «το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

Σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φθάνουν τα 48, ενώ χθες τα κατειλημμένα από μαθητές σχολεία, ξεπερνούσαν τα 100. Ειδικότερα υπό κατάληψη βρίσκονται 15 σχολεία στην Αχαΐα, 20 στην Ηλεία και 13 στην Αιτωλοακαρνανία.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος «η μείωση του αριθμού των υπό κατάληψη σχολείων δείχνει ότι πρυτανεύουν η λογική και η ψυχραιμία».

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη λόγω εκλογών

Την Τετάρτη, πάντως, τα σχολεία σε όλη τη χώρα (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά, καθώς θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές και ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις που ενημερώνουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 5 Νοεμβρίου. Οι εκλογές αρχίζουν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 17:00.

Εκατοντάδες καταλήψεις μέσω… Facebook

Το κύμα καταλήψεων στα σχολεία φαίνεται πως οργανώθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω μιας ανάρτησης στο δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.

Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή όταν εμφανίστηκε στο Facebook μια εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ», μέσω της οποίας προσκλήθηκαν 194.500 άτομα εκ των οποίων 45.315 δήλωσαν ηλεκτρονικά ότι θα πάνε και 6.501 απάντησαν «Ίσως», ενώ είχε δημιουργηθεί και αντίστοιχη σελίδα η οποία όμως αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει κατέβει και στην οποία, όσο ήταν σε λειτουργία, ενημέρωναν για τις εξελίξεις των καταλήψεων ανά την Ελλάδα καταγράφοντας όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

«ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΥΤΟ…3 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕIA ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ,ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ,ΟΛΟΙ.. ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ..ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2 Μ.Μ και οι υπολοιπες πολεις της επαρχιας ή οπουδηποτε αλλου,πορεια στην πιο κοντινη 2οβαθμια εκπαιδευση τους..», έγραφε η αρχική ανάρτηση την Κυριακή από τον δημιουργό της εκδήλωσης που εμφανίζεται ως Γιάννης Γεωργίου.

Σε νεότερη ανάρτηση πριν από εννιά ώρες αναφέρει: «500 σχολεία υπό κατάληψη.. GG WP.

Πήραν το μήνυμα μας,οπότε κατάληψη και αύριο και μέχρι εκεί. Κρατήστε ημέρες καθώς θα κάνουμε και άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις σαν αυτές..

Υ/Γ: Σκοπός μας ήταν να βγούμε στα ΜΜΕ,και βασικά βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα..

Αυτά από εμένα,τώρα αποφασίζετε εσείς.

Υ/Γ: Αν δείτε κάποια ειδοποίηση,δείτε την,καθώς πιθανότατα θα έχει να κάνει με κάτι διαφορετικό και όχι με το θέμα της σελίδας.(Πάλι σπαμμαρει ο μαλακας κλπ κλπ)».

Πηγή: .iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook