Μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής η ΑΒΕΑ | Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

μνημείο-βιομηχανικής-αρχιτεκτονικής-388504

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το ψήφισμα για την ανάδειξη των υψικαμίνων της ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας, ως διατηρητέο μνημείο και Μουσείο το οποίο θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί καταλλήλως.

Ειδικότερα, η απόφαση των παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων ήταν κοινή με τον δήμαρχο Χανίων να χαρακτηρίζει την κατεδάφιση του εργοστασίου της ΑΒΕΑ το 2004, ως τεράστιο λάθος, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε υποστήριξη ούτε από το αρμόδιο Υπουργείο ούτε από τους φορείς.avea1

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σαν δήμος ουδέποτε έλαβε ενημέρωση για το αίτημα που κατατέθηκε στην Εφορία Νεοτέρων Μνημείων για την κατεδάφιση και των υψικαμίνων. Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Alpha Bank στην οποία ανήκει η κυριότητα της περιοχής που βρίσκονται οι υψικάμινοι, κάνοντας αίτημα, να κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο.avea

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας τόνισε, ότι το αίτημα που είχε κατατεθεί  το 2001, για κηρυχθεί το εργοστάσιο ως νεώτερο μνημείο απορρίφθηκε το 2001 από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι από τις 22-6- 2016 έχει ζητήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και έχει λάβει όλα τα σχετικά στοιχεία και στη συνέχεια επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού για τον καθορισμό των ενδεδειγμένων ενεργειών για τη διάσωση του μνημείου, ενώ θα προσφύγει μέχρι και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ABEA_BANK

Από την πλευρά τους 23 φορείς από τα Χανιά, που υπογράφουν κατά της κατεδάφισης των υψικαμίνων της ΑΒΕΑ, τονίστηκε ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία το εργοστάσιο να γίνει ένα βιομηχανικό Μουσείο, καθώς όλα έγιναν βιαστικά και πρόχειρα, ενώ τόνισαν ότι η Alpha Bank που έχει την κυριότητα του κτίσματος αυτή την στιγμή, έκανε η ίδια αίτηση να κατεδαφιστούν οι καμινάδες ώστε να φτιάξει ένα τραπεζικό κατάστημα.

Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, αναφέρθηκε ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει ώστε να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από την ΑΒΕΑ είναι να σωθούν οι υψικάμινοι και ο εξοπλισμός εφόσον υπάρχει. Ακόμη, έγινε γνωστό ότι αν το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν εγκρίνει την αίτηση για κατεδάφιση τότε δεν θα γίνει, ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση ώστε να μετατοπιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι και να διασφαλιστούν οι υψικάμινοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι έκαναν λόγο για οικονομικά συμφέροντα πίσω από την απόφαση κατεδάφισης της ΑΒΕΑ , καθώς η περιοχή αποτελεί »φιλέτο», όπως η παράταξη του κ. Παπαδογιάννη, του κ. Σαρρή, ο κ. Παπαντωνάκης και ο κ. Ρίζος ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι η ίδια η Υπηρεσία που συμφωνούσε με την διατήρηση της ΑΒΕΑ ως μνημείο, τώρα τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook