Μια γροθιά για τα σκουπίδια το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

μια-γροθιά-για-τα-σκουπίδια-το-δημοτικ-750476
burst

Σπάνιες στιγμές σύμπνοιας εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων με όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας να στηρίζουν το αίτημα να παραμείνει η ΔΕΔΙΣΑ αυτόνομη ως φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Από την ψηφοφορία απείχε η «Ανταρσία στα Χανιά» με τον Σεραφείμ Ρίζο να δηλώνει πως δεν πείστηκε από την σχετική ενημέρωση.

cof

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Χανίων είχε κάνει μια ενημέρωση για τον νεο νόμο που θα διέπει την λειτουργία των ΦΟΣΔΑ ενόψει της συνεδρίασης της ΠΕΔ την προσεχή Πέμπτη που θα κληθεί να αποφασίσει για το θέμα, ζητώντας από το συμβούλιο να εγκρίνει την δωρεά μετοχών της ΔΕΔΙΣΑ στους άλλους δήμους του νομού Χανίων, ώστε να ενισχυθεί έτσι το αίτημα για αυτονομία.

Σύμφωνα με τον νόμο, στην Περιφέρεια Κρήτης μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τρεις ΦΟΣΔΑ ενώ εκτός από την ΔΕΔΙΣΑ και τον ΕΣΔΑΚ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τρεις ακόμα φορεις! Στο μεταξύ εάν στην ΠΕΔ δεν υπάρξει συμφωνία, οι αποφάσεις παραπέμπονται στην Αποκεντρωμένη δημιουργώντας κίνδυνο «ατυχήματος».

Στους νέους ΦΟΣΔΑ, μέτοχοι πρέπει να είναι όλοι οι Δήμοι και αντιστροφα όλοι οι Δήμοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάποιον ΦΟΣΔΑ (έναν μόνο). Σε πρωτη φάση, ο Δήμος Χανίων παραχωρεί δωρεάν στους Δήμους του νομού ένα ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου (περίπου 120.000 ευρώ) ενώ στη συνέχεια το ποσοστό του κάθε Δήμου θα πρέπει να φτάσει το ποσοστό του πληθυσμού του.

«Σας συγχαίρουμε διότι για πρώτη φορά ενεργήσατε ως Δήμαρχος μητροπολιτικού Δημου και συνενώσατε δυνάμεις. Είμαστε δίπλα σας και περιμένουμε αποτελέσματα» τόνισε η Νανσυ Αγγελάκη από την παράταξη Σκουλάκη.

«Ταυτίζομαι απόλυτα με την προσπάθεια του Δημάρχου» ανέφερε από την πλευρά του ο Άρης Παπαδογιάννης:»Η ΔΕΔΙΣΑ είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Κάντε ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρησει την αυτονομία της».

«Αυτή η προσπάθεια είναι επιβεβλημένη και θα την στηρίξουμε» τόνισε ο Γιάννης Σαρρής, ζητώντας παράλληλα να καλύψει η ΔΕΔΙΣΑ τις ανάγκες της με μόνιμο προσωπικό.

Αποστάσεις πηρε ο Σεραφείμ Ρίζος, σχολιάζοντας πάντως πως επειδή» τα σκουπίδια έχουν πολλά λεφτά και πολλοί επιχειρηματίες τα θέλουν» προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εξασφαλίσει του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΔΙΣΑ.

Το θέμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ενώ στη συνέχεια οι υπόλοιποι Δήμοι του νομού θα κληθούν να εγκρίνουν την αποδοχή των δωρεών. Σχετική σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων του νομού, οι οποίοι ειχαν τοποθετηθεί θετικά πλην του Δημάρχου Κισάμου που εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook