Με 155 ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

με-155-ψήφους-νδ-πασοκ-πέρασε-το-νομοσχέδ-80579

kapsisΜε τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κι αφού χρειάστηκε -μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), το σχέδιο δηλαδή της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της (νέας) ΕΡΤ, είναι πλέον νόμος του κράτους…

155 βουλευτές, επί της αρχής, κατ΄ άρθρον και στο σύνολό του είπαν «ναι» στο νομοσχέδιο, 104 καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών.

Η συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.

Την αντίδραση του κ. Καψή προκάλεσε η φράση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο».

«Εχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι’ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο Δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Εχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της Αυγής. Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την Αυγή στα συμφέροντα των εκδοτών. Εχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ’ εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».

«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μην μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

«Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται» επανήλθε με παρέμβασή του ο κ. Καψής.

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για την ΕΡΤ. Ο υπουργός παρατήρησε πως ο κ.Τσίπρας με την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για την Δημόσια Τηλεόραση επιχείρησε να παρατίενει την αίσθηση της συζήτησης σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μία συζήτηση για την οποία «το επίσημο όργανο του κόμματός σας δεν αφιέρωσε, χθες, ούτε μία αράδα. Όταν δεν μπορέσατε να πείσετε τους συντάκτες του οργάνου σας για τη χθεσινή σας συζήτηση, περιμένετε να πειστεί ο κόσμος ότι ο πραγματικός λόγος της κατάθεσης της πρότασης, ήταν η προστασία εκείνων που περιελάμβανε η αίτησή σας;» ανέφερε ο κ. Σταμάτης.

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή απαντώντας στον Παντελή Καψή και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκγλου.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία που απεργούν στα ιδιωτικά κανάλια της Digea, ενάντια στην παράνομη και αντισυνταγματική εκπομπή του μορφώματος που η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει ως «νέα» ΥΕΝΕΔ δημιουργώντας αποτροπιασμό σε κοινό και δημιουργούς», δήλωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

«Απαντώντας στις προκλητικές εκφράσεις του κ. Καψή, του διαμηνύουμε ότι στο Ραδιομέγαρο και σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ υπάρχουν μόνο εργαζόμενοι της ΕΡΤ που καθημερινά εργάζονται για την 24ωρη λειτουργία της, υλοποιώντας την απόφαση του ΣτΕ, ενώ υπάρχει συνεχής στήριξη από όλους τους καλλιτέχνες και αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση και προσθέτει πως «η ΕΡΤ συνεχίζει να προσφέρει ενημέρωση – πολιτισμό και ψυχαγωγία στην κοινωνία. Αυτή είναι η απάντηση μας και στον ανεκδιήγητο κ. Κεδίκογλου».

 

Πηγή : tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook