Με συμπαθεί η μαμά του; Οι πεθερές και πώς να τις αντιμετωπίσεις

με-συμπαθεί-η-μαμά-του-οι-πεθερές-και-π-183650

Η αλήθεια είναι πως δεν φταίνε οι πεθερές για την αρνητική έννοια που διέπει την ύπαρξή τους, αλλά η αλλόκοτη συγγένεια «εξ αγχιστείας» που υπάρχει μεταξύ σας. Δεν έχετε κανένα δεσμό που επιλέξατε και δεν είναι «αίμα σου». Η πεθερά σου θα μπορούσε και να μην υπάρχει.

Η συνύπαρξη με εκείνη είναι μια εξέλιξη της σύγχρονης ζωής – στη φύση η πεθερά του Νεάντερταλ θα είχε ποδοπατηθεί από ένα μαμούθ λίγο μετά την ενηλικίωση του παιδιού της. Ομως, μαζί με το ζεστό τρεχούμενο νερό, ο πολιτισμός έφερε και αφύσικα μακρύτερους μέσους όρους ζωής και είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να περάσεις δεκάδες Κυριακές μαζί της – άλλα τόσα Χριστούγεννα και γιορτές. Κουράγιο!

Η πρώτη εντύπωση

Να θυμάσαι: Στα βασανιστήρια θα πρέπει να φανείς υπομονετική.

Τις πρώτες φορές (όταν ο γιος της σε συστήνει ως τη νέα του αγαπημένη) θα σου φερθεί ευγενικά. Και αν δεν έχεις πέσει σε τέρας κακίας, η ευγένειά της δεν θα είναι ψεύτικη. Γιατί στα πρώτα ραντεβού με την «πεθερά» τίποτα δεν μπορεί να καθορίσει αν το αμόρε θα κρατήσει.

Είστε δύο άγνωστες που συζητούν περί ανεμών και υδάτων: εσύ δεν είσαι στα πόδια της και αυτή δεν είναι στα δικά σου. Η μόνη διαφορά είναι πως αν η σχέση σου σε ενδιαφέρει και ελπίζεις να υπάρξει συνέχεια, εκείνη τις περισσότερες φορές σε βλέπει πιο «περιστασιακά». Δεν επενδύει και δεν είναι σίγουρη πως θα σε ξαναδεί. Βγες, λοιπόν, από τον αγώνα να την εντυπωσιάσεις, δεν ξέρεις ούτε εσύ αν θα συνεχίσετε να βλέπεστε.

Η πρώτη επίσκεψη

Είστε ακόμη στην ανεπίσημη φάση και σου είπε να πας από τη μαμά του και εσύ χάρηκες γιατί νόμισες πως έτσι η σχέση σου μπαίνει σε φάση επισημοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι οι άντρες συνήθως διαχωρίζουν τις γυναίκες σε εκείνες που είναι «προς επιθεώρηση από τη μανούλα» και σε αυτές που δεν θέλουν να παρουσιάσουν – όμως μη βιαστείς να κολακευτείς, διότι μπορεί να σε κάλεσε γιατί του έλειψαν τα γεμιστά της.

Θα κερδίσεις τις εντυπώσεις;

Για να τα πας καλά, θυμήσου: εδώ δεν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν σε άλλες κοινωνικές επαφές. Η γνωριμία με την πεθερά μοιάζει περισσότερο με επαγγελματικό interview. Ξέχνα τα πολύ ωραία σου ρούχα και διαλέξτε κάτι κατάλληλο.

Μετρίασε τις αντιδράσεις σου – μη μεταμορφωθείς σε κάτι που δεν είσαι, ο σκοπός είναι η βραδιά να περάσει αναίμακτα, και ηρέμησε. Το κλειδί ίσως είναι να συμφωνείς μαζί της και να μην επιθυμήσεις να ξεχωρίσεις. Δέξου ότι είναι η πρωταγωνίστρια και κάτσε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αν η συνάντηση έχει και βόλτα, πρόκειται για έναν σημαντικό συμβολισμό παραχώρησης.

Μην αρχίσεις τους ενικούς. Και μη διανοηθείς να εμφανιστείς με ακριβά δώρα, δεν έχει νόημα να σφραγίσετε «τη φιλία σας» με τέτοιο τρόπο. Τα καλύτερα δώρα είναι πράγματα που καταναλώνονται ή χαλάνε – έτσι, δεν επιβάλλεις την παρουσία σου στον χώρο της. Ρώτα ποια γλυκά ή λουλούδια τής αρέσουν και μην πηγαίνεις με άδεια χέρια.

Αυτή, εσύ και οι μπηχτές

Στα βασανιστήρια θα πρέπει να φανείς υπομονετική γιατί δεν είναι πραγματικά βασανιστήρια, εσύ το βλέπεις έτσι. Ισως αναφέρει τυχαία τις πρώην του, ίσως αφήσει να εννοηθεί ότι ο γιος της ήταν πάντα πολύ επιτυχημένος με τις γυναίκες – θα προσπαθήσει να σε φοβίσει αντανακλαστικά, μη νομίζεις πως πρόκειται για σχέδιο καταστροφής.

Μπορεί να εκφράσει τη γνώμη της για κάτι που δεν θα έπρεπε να την αφορά, είναι επίδειξη δυνάμεως, ή, για να μην το κάνουμε και μεγάλο θέμα, δες την άβολη κατάσταση σαν μια στιγμή μιας συγγενικής σχέσης! Αν νιώσεις προσβεβλημένη, ίσως το πρόβλημα να είναι δικό σου. Δεν θα πρέπει να αισθανθείς ότι σε βάζει σε σύγκριση επειδή σου είπε ότι εκείνη είναι χρυσοχέρα… Υπάρχουν ωστόσο και οι μπηχτές-ξεκάθαρα καρφιά! Ισως σου πει πως πάχυνες.

Εξεύμενισέ την προσθέτοντας δύο κιλά στην αρχική της εκτίμηση… πες πως έχεις πάρει πέντε, τι έγινε; Η συζήτηση θα σταματήσει εκεί και εκείνη θα αισθανθεί ότι η γνώμη της εισακούστηκε – στο κάτω κάτω, απόκτησες μια ακόμα μαμά! Οσο λιγότερη σημασία δώσεις (όσο λιγότερο επιθετική φανείς – δηλαδή, έξυπνη), τόσο πιο ομαλά θα είναι τα πράγματα.

Η δεύτερη φάση της σχέσης

Σε λίγο καιρό, μπορεί τα πράγματα να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, αλλά να βαριέσαι να τη συναντήσεις. Αλλωστε, είναι απίθανο να έχεις κοινά με μια γυναίκα που έχει τα διπλά σου χρόνια – οπότε για ποιο λόγο να θέλεις να πάτε σε ένα εστιατόριο, όπου το φαγητό μπορεί να μην είναι του γούστου της και ο κλιματισμός ίσως τη χτυπάει στην πλάτη (σε όλα τα σημεία του εστιατορίου και ίσως του πλανήτη).

Πρέπει να γνωρίζεις ότι ο επιβιωτικός χαρακτήρας των πεθερών τις κάνει ανυπόφορες στην παρέα. Οι ηλικιωμένοι, όπως και τα μικρά παιδιά, δεν επιθυμούν να είναι ευχάριστοι σε κανέναν. Θα μπει στο αυτοκίνητο, θα κρατηθεί από το χερούλι της οροφής και θα εξουσιάσει εσένα και την οικογένειά σου μέχρι τελικής πτώσεως.

Εκείνος δεν σε υποστηρίζει

Μην ομολογήσεις τη δυσμενή άποψή σου για την πεθερά σου στον καλό σου. Ακόμα και αν σε αγαπά τρελά, δεν θα πάρει το μέρος σου και ας δείχνει πως το παίρνει. Οι άντρες αγαπάνε τη μαμά τους – όχι περισσότερο από εσένα, όπως θα νομίζεις, αλλά διαφορετικά (!) και δεν ξεπερνούν τον δεσμό όταν αποκτούν σύντροφο. Θα τον ακούσεις να λέει «εσένα, όμως, σε συμπαθεί η μαμά μου», ενώ όταν τα πράγματα πάρουν άσχημο δρόμο θα σου πει: «Από την αρχή είχες πρόβλημα με τη μάνα μου» και δεν θα έχει και άδικο.

Οι πεθερές μεταξύ τους

Η γνωριμία τους μοιάζει με συνάντηση σκύλων – αν πιέσεις την κατάσταση, μπορεί να καταλήξει σε σκυλοκαβγά. Προτίμα να βγεις έξω, ώστε να υπάρχουν θέματα συζήτησης – συχνά τα βρίσκουν μόνες τους. Αν πρόκειται για τελείως διαφορετικά άτομα, προετοίμασε τη μαμά σου, χωρίς να της δώσεις αρνητική εικόνα. Και αγνόησε τα σχόλια που θα προκύψουν μετά τη συνάντηση…

Πού φταις

Η πεθερά υπήρχε πριν από εσένα και αυτό της δίνει υπεροχή σε πολλά θέματα. Μην προσπαθείς να την εκτοπίσεις – καμία, ποτέ δεν τα κατάφερε! Από την άλλη, μην τη βάζεις και τη βγάζεις από τη ζωή σου, όπως σε συμφέρει. Αν ρωτήσεις γυναίκες που έχουν «καλή σχέση» με την πεθερά τους να σου πουν τον λόγο, θα σου απαντήσουν πως είναι «καταπληκτική, γιατί τους κρατάει τα παιδιά», γιατί «μαγειρεύει και δεν ανακατεύεται» – δεν είναι, όμως, όλες διατεθειμένες να γίνουν καλές οικιακές βοηθοί και νταντάδες.

Αν σου κρατάει τα παιδιά, μπορεί να μην είναι τόσο γλυκιά και πρόθυμη όπως η γιαγιά σου – η νέα γενιά γιαγιάδων έχει κοινωνική ζωή και είναι πιο δύστροπη στην ανάληψη καθηκόντων. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Αν τη βάλεις στη ζωή σου, μην έχεις την απαίτηση να είναι όπως την ονειρεύτηκες. Μην τη θεωρείς δεδομένη και μην ξεχνάς να λες πολλά «ευχαριστώ».

Πηγή: womenonly.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook