Με στολές αστροναύτη βουτάνε για το ναυάγιο των Αντικυθήρων

με-στολές-αστροναύτη-βουτάνε-για-το-να-161362

exosuitΜια ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε τη Δευτέρα τη χρήση μιας νέας στολής κατάδυσης, η οποία θα επιτρέψει την εξερεύνηση του αρχαίου ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Αντικύθηρα και την Κρήτη, όπου βρέθηκε ένα από τα πλέον θαυμαστά επιστημονικά αντικείμενα της αρχαιότητας: ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Η συσκευή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου και η κατασκευή της χρονολογείται περί τον 2ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος περιλαμβάνει έως και 40 χάλκινους μοχλούς και γρανάζια και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, για να καταγραφούν οι κύκλοι του ηλιακού μας συστήματος. Χρειάστηκαν περισσότερα από 1.500 χρόνια έως ότου κατασκευαστεί ένα εξίσου αστρολογικό ρολόι στην Ευρώπη.

Οι αρχαιολόγοι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα στολή κατάδυσης, η οποία θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν έρευνες σε βάθος 150 μέτρων, εκεί όπου βρίσκεται το ναυάγιο. Το όνομά της; Exosuit.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχαιολόγος, Θεοτόκης Θεοδούλου, είπε: “Θα μπορώ πλέον να κόβω, να σφίγγω και να σκάβω για αρκετές ώρες”. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αντικείμενα μέσα αλλά και γύρω από το ναυάγιο, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Μέχρι πρότινος, μπορούσαν να διεξάγουν έρευνες έως και 60 μέτρα βάθος.

image

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε μαζί με ένα εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα ενός νέου στο ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο προφανώς μετέφερε λάφυρα προς την Ρώμη.

“Έχουμε θετικές ενδείξειες ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια αντικείμενα”, δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση, μετά και τις ερευνητικές καταδύσεις στην περιοχή το 2012 και το 2013.

“Υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα ακόμα, αυτό ήταν ένα πλοίο που μετέφερε τεράστια πλούτη από τη Μικρά Ασία”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, αρχαιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από το σημείο, όπου βρέθηκε το ναυάγιο.

Τα Αντικύθηρα, με πληθυσμό μόλις 44 κατοίκους, υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένας από τους πλέον πολύβουους εμπορικούς δρόμους αλλά και ορμητήριο των πειρατών της Κιλικίας, μερικοί από τους οποίους, σύμφωνα με την Ιστορία, είχαν πιάσει και απαγάγει τον Ιούλιο Καίσαρα, με σκοπό να ζητήσουν λύτρα από την Ρώμη. Ο ίδιος, όντας αυτοκράτορας αργότερα, τους έπιασε και τους σταύρωσε.

Η ελληνική ομάδα των επιστημόνων υποστήριζεται από τον Αμερικανό θαλάσσιο αρχαιολόγο του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης, Μπρένταν Φόλεϊ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην κατάδυση κατά την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού.

“Ενδέχεται να βρούμε ένα ή και περισσότερα μνημειακά αγάλματα που είχαν αφεθεί πίσω το 1901, ύστερα από μια λανθασμένη εκτίμηση πως επρόκειτο απλά για βράχους”, δήλωσε ο Φόλεϊ.

Μαζί με την στολή Exosuit, η επιχείρηση στα Αντικύθηρα θα χρησιμοποιήσει έναν ρομποτικό εξοπλισμό χαρτογράφησης αλλά και αναπνευστήρες κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι θα επιτρέπουν στους ερευνητές να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο κάτω απ’ το νερό.

Πηγές: Guardian, AFP

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook