Με παιδαγωγικούς όρους η εισαγωγή των παιδιών των προσφύγων στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα

με-παιδαγωγικούς-όρους-η-εισαγωγή-των-418301
́яՓɭՐϕуʼnϠЁɄʼnS// ӕͅđɁӅ ԏ ň͉ʏ ӕ̂ϕˉϠЁɄʼnS.(EUROKINISSI-ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

«Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει έχει βασικό άξονα την εισαγωγή των παιδιών των προσφύγων στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα», υπογράμμισε ο Γιάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Δευτέρα, με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο κ. Παντής, μαζί με εκπροσώπους της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, που ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, εξήγησαν στις ΜΚΟ το πλαίσιο οργάνωσης και υλοποίησης του σχεδίου, που θα αφορά περίπου 18.000 προσφυγόπουλα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παντής ανέφερε, ότι το ιδεατό είναι να διαμορφωθούν τάξεις με 15-20 παιδιά και τόνισε ότι κάθε παιδί που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα έχει τη δική του κάρτα μαθητή, η οποία θα τον συνοδεύει ακόμα και εάν μετεγκατασταθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Επίσης, όσον αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 3.000, ο γενικός γραμματέας ανέφερε, ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, θα υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα συμμετοχής τους στην τεχνική εκπαίδευση. «Αυτό, διότι στην πλειονότητά τους, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι πιο μεγάλα και έχει σημασία να ενταχθούν άμεσα, πριν ψάξουν να βρουν άλλες διεξόδους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντής.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ΜΚΟ θα βοηθήσουν στον τομέα της εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα. Μάλιστα, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ΜΚΟ, αλλά και όσοι φορείς θέλουν να συνδράμουν (ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Εκκλησία της Ελλάδος, κάποιες ΕΛΜΕ, αλλά και σύλλογοι εθνικοτήτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα), έχουν το περιθώριο να στείλουν σχετική αίτηση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο θα αποφασίσει, το αργότερο εντός δυο εβδομάδων, ποιοι θα είναι οι φορείς που θα πιστοποιηθούν για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων, κάτι που καθιστά δύσκολη την έναρξη του προγράμματος σε πλήρη έκταση στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως στοχεύει το υπουργείο.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, επίσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ τα camp στα οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook