Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι έναντι της διαθεσιμότητας

με-ομαδικές-παραιτήσεις-απειλούν-οι-δ-8377

poe otaΣκληραίνουν τη στάση τους οι δήμαρχοι της χώρας έναντι της διαθεσιμότητας, με τους δήμους να προαναγγέλλουν ο ένας μετά τον άλλο κινητοποιήσεις. Με πρόταση για υποβολή ομαδικών παραιτήσεων κατεβαίνουν στην κρίσιμη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) πολλοί δήμαρχοι. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ήδη ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Άμεση ανάκληση των «απαράδεκτων άρθρων» – όπως χαρακτηρίζονται – που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν τη διαθεσιμότητα στην Αυτοδιοίκηση ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Αποφάσισε, παράλληλα, να βάλει λουκέτο στις υπηρεσίες του Δήμου κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Με σκληρή πρόταση για υποβολή ομαδικών παραιτήσεων, εφόσον δεν αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο, κατεβαίνουν στη συνέλευση της ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίασή τους την Πέμπτη αποφάσισαν να εισηγηθούν, επίσης, την άμεση κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου, το συνολικό κλείσιμο των δήμων όλης της χώρας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και την παραίτηση όλων των δημάρχων, αν δεν εισακουστούν.

Ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.

«Κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των δήμων, εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους δήμους, θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους», δηλώνει και η Περιφερειακή Ένωση Ηπείρου.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στους δήμους της Θεσπρωτίας, με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας – με εξαίρεση δύο συμβούλους – να έχουν αποφασίσει ήδη από την Πέμπτη την αποστολή των παραιτήσεών τους προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Για καίριο πλήγμα στην τοπική αυτονομία και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο και το ψήφισμα Περιφερειακής Ενωσης Κρήτης, με το οποίο ζητείται επίσης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από νησιωτικούς δήμους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Σαντορίνης που δηλώνει πως είναι καλύτερα να παραδώσουν τα κλειδιά εάν ψηφιστούν οι διατάξεις.

 

Πηγή : in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook