Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης | «Στοπ» Τσίπρα στα Προεδρικά Διατάγματα

με-νομοσχέδιο-η-επέκταση-της-αιγιαλίτ-757685

Το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών πέρασε σήμερα, Τρίτη για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στην πρώτη σύσκεψη με τα νέα του καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πλειάδα θεμάτων, όπως το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθορισμός αρμοδιοτήτων, με τις πολιτικές διευθύνσεις αλλά και τις διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να τίθενται υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Μάλιστα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πως  θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Επιπλέον, θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις εν λόγω διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή ώστε η διαδικασία να μην προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος, ενώ έδωσε και οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ συζήτησε τόσο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, όσο και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook