Με δύο ώρες καθυστέρηση θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής

με-δύο-ώρες-καθυστέρηση-θα-ξεκινήσει-η-29530

sinodosΌπως έγινε γνωστό, η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), με καθυστέρηση δύο ωρών, εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 Η έλλειψη συμφωνίας στο χθεσινοβραδινό Eurogroup ρίχνει βαριά τη σκιά της στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση με τους άλλους ηγέτες εάν υπάρξει πίεση να αποδεχθεί συνέχιση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί την απαίτηση των εταίρων να ολοκληρώσει ενα προγραμμα, που καταδικάστηκε απο τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές και αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση αυτή.

Συνεργάτες του εκτιμούν μεν ότι μπορεί να βρέθει λύση, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο κ. Τσίπρας ούτε την παράταση του μνημονίου, ούτε πολιτικές που να επιβαρυνούν κι άλλο την ελληνική κοινωνία. Ορισμένοι μάλιστα υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν οτι πρέπει να ειναι έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει απο τη σύνοδο, εάν η πίεση αυτή λάβει προσβλητικές διαστάσεις για τη χώρα.

Η ανυποχώρητη διάθεση του κ. Τσίπρα φάνηκε απο το γεγονός οτι βρέθηκε στις Βρυξέλλες απο νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να έχει τη διεύθυνση της ελληνικής παρουσίας στο Εurogroup, ενώ παράλληλα εξυμνούσε την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος!

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους παράγοντες πριν τη σύνοδο, που ειναι προγραμματισμένη για τη 1 μετά το μεσημέρι, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με την Άνγκελα Μερκελ, παρά την επικοινωνία των δυο κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει απο τις γνωστές κόκκινες γραμμές, που εχει θέσει, ενώ βλεπει τη σημερινή σύνοδο ως ευκαιρία για να αναλάβουν όλοι στην Ευρώπη τις ευθύνες τους, καθώς εκτιμά οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που ειναι αδιέξοδη και καταστροφική για τις κοινωνίες.

Θα διαμηνύσει ωστόσο ότι αποδέχεται το βασικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μεταρρυθμίσεις και να μην διολισθήσει σε πολιτικές που επιστρέφουν στα ελλείμματα.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook