Μετά το Eurogroup επιστρέφει η Τρόικα

μετά-το-eurogroup-επιστρέφει-η-τρόικα-7097

samaras eurogroupΚοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε πως οι υπουργοί τη Δευτέρα στο Eurogroup «θα κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης της Ελλάδας, αν και αυτό νομίζω σας το λέω κάθε φορά».

Εκτίμησε δε πως «θα υπάρξει προκαταρκτική απόφαση σε σχέση με τη συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου».

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε έκπληκτος για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος: «Είναι εκπληκτικά νωρίς μέσα στη χρονιά για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα».

Δήλωσε ωστόσο πως εύχεται η κυβέρνηση να έχει δίκιο.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πώς η κυβέρνηση υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν γνωρίζω αν κάνουν λάθος ή το υπολογίζουν σωστά. Πρέπει όμως να σας πω ότι η ίδια η Eurostat εργάζεται πάρα πολύ σκληρά για να ανακοινώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα τον Απρίλιο.

Η ίδια η Eurostat βάζει συχνά υποσημείωση στα νούμερα και τα αναθεωρεί ακόμη και  2 χρόνια μετά.

Θα είμαστε ευχαριστημένοι βέβαια αν το πλεόνασμα θα είναι στο επίπεδο που λέει η κυβέρνηση. Αν το πλεόνασμα είναι αρκετά μεγάλο, τότε η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια».

Ο  αξιωματούχος συμπλήρωσε επίσης τα εξής: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις ομολόγων στα μέσα Μαΐου και το επιθυμητό είναι ο έλεγχος της τρόικας να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από αυτό το σημείο. Όταν αργότερα επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κι έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος, θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Όλοι ενεργούν καλή τη πίστει για να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση. Το χρονοδιάγραμμα που σας δίνω σχετίζεται μερικώς έστω με τη χρηματοδότηση του προγράμματος κι όπως ξέρετε θα πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά μέχρι το τέλος του 2014.(δηλαδή ότι δεν θα έχει κενά).

Το ΔΝΤ συνεχίζει τη χρηματοδότησή του μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, όσο πιο μακριά προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τόσο μικρότερη είναι η ακρίβεια των υπολογισμών που μπορούμε να κάνουμε.

Συγκεκριμένα βήματα μπορούμε να κάνουμε βήμα βήμα. Επίσης, ένας μεγάλος όγκος ομολόγων λήγει τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά και να καταλήξουμε σε αποτελέσματα (νέο πρόγραμμα)».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα που μεσολάβησε από το Εurogroup του Ιανουαρίου οι ελληνικές αρχές έκλεισαν μεν κάποια θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών ωστόσο μένουν ανοιχτά άλλα τόσα με κυριότερο αυτό των δημοσιονομικών κενών.

Κύκλοι του Συμβουλίου σημείωναν ότι η συζήτηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος και των διαφόρων τιμών που αυτό ενδέχεται να λάβει αφενός δεν βοηθάει στο κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων, αφετέρου δεν αντανακλά την πραγματικότητα των συζητήσεων που διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

«Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτηθεί πρόσθετη δημοσιονομική απόδοση 1 τουλάχιστον δισ. για το 2014 και 2,8 δισ. για το 2015» είπε στο Real.grπηγή με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Στην ερώτηση από που θα πρέπει να προέλθει η εξοικονόμηση η ίδια πηγή απάντησε «από μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως είναι η μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα μέσω της συρρίκνωσης και της κατάργησης δομών του και της εφαρμογής των προβλέψεων του προγράμματος για την μείωση του αριθμού των απασχολούμενων σε αυτό».

Η ίδια πηγή εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε δε πως η τελική συμφωνία και το ο.κ. για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, θα δοθεί «σύντομα», ενώ όπως είπε η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει και σχέδια για την κάλυψη του στόχου των 11 χιλιάδων απολύσεων μέσα στο 2014.

Αντιθέτως, «πολλή δουλειά ακόμα» μένει να γίνει στο πεδίο της ρύθμισης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών προς τις τράπεζες, θέμα αρμοδιότητας του κ. Χατζηδάκη, θυμίζοντας για μία ακόμη φορά, ότι η μονομερής νομοθέτηση από την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα «υπερέβει τα εσκαμμένα» και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του προγράμματος για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, ώστε αυτές να αποτελέσουν στην συνέχεια μοχλό διανειόδοτησης και ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Στην ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων εξακολουθεί και βρίσκεται και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των ρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και κοινωνικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του κ. Βρούτση.

Στις Βρυξέλλες πάντως είναι σαφές πως το μέγιστο των ελληνικών προβλημάτων, αυτό που ουσιαστικά θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης στην ώρα της δεν είναι άλλο από το θέμα των δημοσιονομικών μέτρων για το οποίο κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει μεν την κατάσταση, έχει εντοπίσει τις λύσεις όμως «τελεί δέσμιο πολιτικών ισορροπιών».

Σε αυτό το σημείο κύκλοι των Βρυξελλών υπενθυμίζουν πως δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα και το ζήτημα των μέτρων είναι ανεξάρτητο από την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επέκτασης της ωρίμανσης και της μείωσης των επιτοκίων. «Τα δύο τελευταία μέτρα βελτιώνουν την βιωσιμότητα του χρέους, αν επιλεγούν θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης, όμως δεν αλλάζουν την ανάγκη για την επίτευξη των πρωτογενών μεγεθών» λένε κύκλοι της Κομισιόν.

Οι πηγές που μίλησαν χθες βράδυ στο Real.gr επιφυλάχθηκαν για την ανακοίνωση επίσημης ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας από το Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγή: real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook