Μετά τις συγκρούσεις, ηρεμία στα ουγγρο-σερβικά σύνορα

μετά-τις-συγκρούσεις-ηρεμία-στα-ουγγρ-286554

Επανήλθε η ηρεμία σήμερα στην μεθόριο Σερβίας-Ουγγαρίας μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ των προσφύγων και των ουγγρικών δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεθοριακό πέρασμα Όργκος 2 – Ρόζκε 2 εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται περίπου 400 πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατατάσταση 120.000 προσφύγων

Οι πιο τυχεροί από αυτούς διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχαν στηθεί στην άσφαλτο ή στα χωράφια που βρίσκονται γύρω από το δρόμο προς την Ουγγαρία.

Άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακκους πάνω στην άσφαλτο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το προσφυγικό δημιουργεί ρήγματα στην Ευρώπη

Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στην Ουγγαρία, στους οποίους συνήθως κυκλοφορούν αυτοκίνητα, είναι πλέον αποκλεισμένοι από μεταλλικά χωρίσματα με συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος τους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον φράχτη τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν χθες κατά τις συμπλοκές οι πρόσφυγες.

«Θα φύγουμε προς την Κροατία», δήλωσε ο Αλί, ένας Ιρακινός, διαπιστώνοντας την αδιαλλαξία της Βουδαπέστης, η οποία εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη, περνώντας από το ουγγρικό έδαφος.

Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στη Σερβία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους

«Ηδη μέσα στη νύχτα, δύο λεωφορεία αναχώρησαν προς τα σύνορα με την Κροατία», πρόσθεσε.

Οι χθεσινές συγκρούσεις ήταν οι πρώτες που ξεσπούν μετά το κλείσιμο από την Βουδαπέστη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη των συνόρων της με τη Σερβία.

Οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες που τους πετούσαν πέτρες.

Αβραμόπουλος: Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη

Η σερβική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επισήμως χθες για τη χρήση από την Ουγγαρία «δακρυγόνων στο έδαφός της» κατά των προσφύγων και των μεταναστών και ανακοίνωσε την αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων στην μεταξύ τους μεθόριο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς καταδίκασε «την ωμή αυτή συμπεριφορά της αστυνομίας» κατά των προσφύγων και των δημοσιγράφων και ζήτησε να υπάρξει έντονη αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, σε δηλώσεις που έκανε στο σερβικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

«Τα βασανιστήρια αυτά και η μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά αυτού του είδους πρέπει να σταματήσουν. Και αν η ΕΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει, αν δεν θέλει να αντιδράσει, θα αντιδράσουμε εμείς και ξέρουμε πώς να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, όπως και τις ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες η Ευρώπη δεν είναι ικανή να προστατεύσει», σημείωσε ο Βούτσιτς.

5.650 μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κροατία

Η Ουγγαρία –μια από τις κύριες χώρες διέλευσης των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, περισσότεροι από 200.000 έχουν διέλθει από αυτήν από τον Ιανουάριο– έχει οχυρωθεί πίσω από τον φράκτη που έχει στήσει, ωθώντας τους μετανάστες να αναζητήσουν άλλες διόδους εισόδου στην ΕΕ, κυρίως μέσω της Κροατίας.

Περίπου 5.650 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Κροατία μέχρι τώρα από τη γειτονική Σερβία μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την κροατική αστυνομία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συμβάλει φέτος και το ερχόμενο έτος με 100 εκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων ένα ποσό θα διατεθεί και στην υπηρεσία για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Frontex.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης δήλωσε παράλληλα ότι η Δανία θα δεχθεί επιπλέον 1.000 πρόσφυγες υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα έχει βρει μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι αυτό θα το κάνει σε εκούσια κι όχι υποχρεωτική βάση.

Η υπουργός Ίνγκερ Στόιμπεργκ επανέλαβε εξάλλου τη θέση της Δανίας ότι δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε υποχρεωτικό σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook