Μεσογειακή Διατροφή στο εξωτερικό, fast foods στην Ελλάδα – To παράδοξο της Κρήτης
Σε ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ακολουθούνται οι αρχές της μεσογειακής δίαιτας, με τους πελάτες να πληρώνουν αδρά για ένα πιάτο φαγητό, την ώρα που στην Ελλάδα, οι νέοι «το ρίχνουν» όλο και περισσότερο στα «φαστ-φουντάδικα», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια του Ιατρικού Κολεγίου της Νέας Υόρκης και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δρ. κα Δέσποινα Κομνηνού.
«Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί τον ‘χαμένο θησαυρό’ των Ελλήνων, οι οποίοι σήμερα καταλαμβάνουν κορυφαία θέση στην παγκόσμια κλίμακα παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής παχυσαρκίας» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε μέρη όπως η Κρήτη, όπου η διατροφή είναι συνυφασμένη με τη μακροβιότητα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2», τονίζει.