Μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του ο ΕΟΠΥΥ

μειώνει-τα-ληξιπρόθεσμά-του-ο-εοπυυ-477794

Θετική είναι η πορεία της ομαλοποίησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον απολογισμό των στελεχών του

Σε νέα εποχή εισέρχεται το 2017 ο ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στο σύστημα προμηθειών οπτικών, ορθοπεδικών και αναπνευστικών ειδών, προϊόντων ειδικής διατροφής και άλλων ιατροτεχνολογικών υλικών.

Ο ασφαλιστικός Οργανισμός δρομολογεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο προμηθειών των προαναφερθέντων ειδών καλώντας τους παρόχους – προμηθευτές να υπογράψουν σχετικές συμβάσεις με τον φιλόδοξο στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος. Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας -όπου προβλέπεται- τη συμμετοχή τους.

Σήμερα για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που προμηθεύεται γυαλιά οράσεως προπληρώνει, δηλαδή καταβάλλει ο ίδιος τη δαπάνη και στη συνέχεια καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση (ΠΕΔΙ) και μετά περιμένει να αποζημιωθεί – διαδικασία που διαρκεί από έναν έως και οκτώ μήνες.

Με τον νέο τρόπο, η προμήθεια των ειδών θα γίνεται χωρίς προπληρωμή του ασφαλισμένου αφού ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό και δεν θα απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ. Επιπλέον, η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι η συμβασιοποίηση των παρόχων σε συνδυασμό με τον καθορισμό κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία προϊόντων, θα επιτρέψει την εφαρμογή νέου συστήματος εκκαθάρισης σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως ο χρόνος αποζημίωσής τους θα μειωθεί από τις 180 – 300 ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Θετική είναι η πορεία της ομαλοποίησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον απολογισμό των στελεχών του. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) ανήλθαν σε 573, 5 εκατ. ευρώ , στους ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, στα ιδιωτικά φαρμακεία σε περίπου 2 δισ. ευρώ και στις φαρμακευτικές εταιρείες σε 981 εκατ. ευρώ.

Ο Οργανισμός πλέον δεν δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα με γοργούς ρυθμός μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον περασμένο Φεβρουάριο ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο είχαν μειωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο είχαν ύψος 1,3 δισ. ευρώ.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook