Τόνοι χανιώτικα πορτοκάλια γύρισαν πίσω, επειδή τα είχαν «πλακώσει» στα χημικά

τόνοι-χανιώτικα-πορτοκάλια-γύρισαν-π-120412

Χιλιάδες τόνοι εξαγώγιμων πορτοκαλιών, επέστρεψαν στα Χανιά, από την Αυστρία και την Ολλανδία, αφού, όπως διαπιστώθηκε στους σχετικούς ελέγχους, είχαν υπολείμματα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Ας ελπίσουμε να μην καταλήξουν στο δικό μας στομάχι!

portokalia1Στην εποχή που ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη προβάλλεται ως μοναδική διέξοδος από την οικονομική κρίση και που ο τόπος μας αγωνιά να δώσει στις διεθνείς αγορές, τα πιστοποιημένα, ποιοτικά προϊόντα που επίμονα ζητούν, γεγονότα όπως αυτό, έρχονται να «ακυρώσουν» την όποια ρητορική περί αλλαγής νοοτροπίας και να πλήξουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Το θέμα ανέδειξαν τα Χανιώτικα Νέα, στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

«Kαμπανάκι κινδύνου για τις πωλήσεις εσπεριδοειδών από τα Χανιά στο εξωτερικό χτυπούν οι εξαγωγείς μετά από ακύρωση δύο παραγγελιών από Ολλανδία και Αυστρία, όταν σε αυτές βρέθηκαν υπολείμματα του φυτοφαρμάκου Dimethoate (Ντιμεθοέιτ).

Η χρήση της δραστικής αυτής ουσίας, επιτρέπεται μόνο για δύο ψεκασμούς και όταν το πορτοκάλι δεν έχει ξεπεράσει το 40% του μεγέθους του καρπού, δηλαδή χρονικά μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.  Περιορισμούς που -προφανώς από άγνοια ή άλλους λόγους- δεν έλαβαν υπόψη ορισμένοι.

Το θέμα έχει προκύψει τον τελευταίο μήνα και απαιτείται η άμεση κινητοποίηση Υπηρεσιών, συσκευαστηρίων, εξαγωγέων και παραγωγών προκειμένου να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

(…)

Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο κ. Γιώργος Κάτσουρας, ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων εξαγωγικών εταιρειών στη Δυτική Κρήτη, που έπεσε θύμα της υπερβολικής χρήσης του φυτοφαρμάκου αυτού, είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος η παραγωγή είναι μεγάλη, η απορρόφηση είναι μικρή. Είμαστε σε κρίση όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Παρότι  ξεκίνησα φέτος με ανεβασμένες τις πωλήσεις μου στο εξωτερικό, οι συγκυρίες, η άγνοια του παραγωγού και επειδή δεν λειτουργεί σωστά το κράτος, οι Διευθύνσεις Γεωργίας, η Περιφέρεια αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα. Μας βρήκαν πορτοκάλια, που είχαμε εξάγει σε Ολλανδία και Αυστρία, ψεκασμένα με  Dimethoate (Ντιμεθοέιτ) που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για εσπεριδοειδή», αναφέρει.

Ακυρώθηκαν Παραγγελίες

Η εύρεση της ουσίας είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολύ μεγάλες παραγγελίες. «Για τον πρώτο πελάτη είχαμε κλείσει να δοθούν 145 τόνοι, με σταμάτησε ενώ του είχα στείλει 60, κάτι που σημαίνει ότι έχασα 85 τόνους πορτοκάλια εμπορεύσιμα. Την Τετάρτη έφτασε άλλο μήνυμα από την Ολλανδία, από φορτίο πάλι με Dimethoate, από εκεί έχασα περίπου 3.000 ευρώ και παραγγελίες για περίπου 2.500 τόνους πορτοκαλιών. Αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση ήταν η άγνοια του παραγωγού που χρησιμοποιεί αυτά τα σκεύασμα. Προφανώς ευθύνεται και αυτός που του πουλά τα φάρμακα και πρέπει να πει στον παραγωγό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εσπεριδοειδή, αλλά και οι Υπηρεσίες που δεν πάνε να ενημερώσουν τον κόσμο. Είναι αμαρτία μια τόσο δύσκολη χρονιά να έχω χάσει μέχρι σήμερα που μιλάμε τόσες μεγάλες παραγγελίες. Και στο εξωτερικό, αν χάσεις την αξιοπιστία σου, καταστράφηκες», αναφέρει ο κ. Κάτσουρας, που εδώ και χρόνια ασχολείται με την εμπορία και εξαγωγή εσπεριδοειδών στο εξωτερικό και στη χώρα μας  και πρώτη φορά αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον θα λαμβάνει δείγματα προς ανάλυση από όλους τους παραγωγούς που αγοράζει πορτοκάλια προκειμένου να διαπιστώσει από πού προέρχονται τα υπολείμματα ώστε να μην ξαναγοράσει προϊόν από τους συγκεκριμένους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κάτσουρας αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας πολλών συσκευαστηρίων. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν πληρώνουν κανέναν κανόνα υγιεινής, ούτε άδεια έχουν ούτε έναν άνθρωπο στο Ι.Κ.Α. Η Πολιτεία θέλει να είμαστε νόμιμοι ή παράνομοι, εδώ εγώ δεν έχω ούτε έναν ανασφάλιστο, κάποιοι άλλοι συνάδελφοι; Υπάρχει κράτος και Υπηρεσίες να το ελέγξουν;», αναρωτιέται, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει την πλήρη απουσία της στήριξης κράτους και Περιφέρειας σε θέματα εξαγωγών φρούτων και άλλων τοπικών προϊόντων και ειδικότερα στην παρουσία τους σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

 

Πηγή: Γιώργος Κώνστας | Χανιώτικα Νέα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook