«Μεγάλη διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης | Έγινε εταίρος στο Ευρωπαϊκό Εμβληματικό Έργο The Human Brain Project

μεγάλη-διάκριση-για-το-πολυτεχνείο-κ-74386

minosGarofalakisΟ Μίνως Γαροφαλάκης, Καθηγητής και εκτελών χρέη Κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Εργαστήριο Τεχνολογίας Συστημάτων Λογισμικού και Δικτυακών Εφαρμογών πρόκειται να συμμετάσχουν ως εταίροι στο Human Brain Project*, μίας από τις 2 εμβληματικές πρωτοβουλίες (EU FET Flagship Initiatives) στον τομέα των μελλοντικών και αναδυόμενων τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Το όραμα του Human Brain Project είναι η κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ασθενειών του, η δημιουργία νέων θεραπειών και η ανάπτυξη νέων επαναστατικών τεχνολογιών στους υπολογιστές. Το Human Brain Project (2013-2023) ανήκει στις 2 εμβληματικές πρωτοβουλίες (EU FET Flagship Initiatives) στον τομέα των μελλοντικών και αναδυόμενων τεχνολογιών, της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που αποτελεί την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2010-2020. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα έχουν διάρκεια 10 ετών με συνολική χρηματοδότηση περίπου 1,19 δισ. ευρώ το καθένα, και έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν έρευνα με όραμα και στοχευμένη αποστολή που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της πληροφορικής.

Η ευρωπαϊκή εμβληματική πρωτοβουλία με τίτλο Human Brain Project αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια με τη συνεργασία περισσότερων από 200 ερευνητών από ολόκληρο τον κόσμο σε τομείς όπως οι νευροεπιστήμες, η ιατρική και η πληροφορική, με στόχο να κατανοηθεί ο εγκέφαλος, οι ασθένειές του και οι υπολογιστικές του δυνατότητες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν μόνο το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πείραμα στον τομέα του, αφού στόχος είναι μία λεπτομερέστατη προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα του κ. Γαροφαλάκη θα ηγηθεί στο κομμάτι της διαχείρισης πολύ μεγάλων συνόλων δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μέσω του HBP, οι συμμετέχοντες ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν βαθύτερη γνώση για τα στοιχεία εκείνα που μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους, θα αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις ασθένειες του εγκεφάλου και νέες επαναστατικές τεχνολογίες στους υπολογιστές. Η σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής έχει καταστήσει αυτούς τους στόχους εφικτούς. Η επιστήμη της πληροφορικής μπορεί να επιτρέψει μια εντελώς νέα κατανόηση του εγκεφάλου και των ασθενειών του, η κατανόηση δε του εγκεφάλου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ριζικές καινοτομίες στην πληροφορική.

Το έργο αυτό θα παράγει και θα αναλύσει στρατηγικά επιλεγμένα σύνολα δεδομένων για τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, εξάγοντας έτσι γενικές αρχές για την οργάνωση του εγκεφάλου. Ένα ουσιαστικό τμήμα της εργασίας θα επικεντρωθεί σε σύνολα δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να προβλεφθούν χαρακτηριστικά του εγκεφάλου  που είναι δύσκολο ή αδύνατο να μετρηθούν πειραματικά. Κατά συνέπεια, η ενσωμάτωση πολύ μεγάλων και διαφορετικών συνόλων δεδομένων και η διαχείρισή τους είναι ουσιώδους σημασίας στην προσπάθεια αυτή, στην οποία οι γνώσεις και η εμπειρία του Καθηγητή Μίνωα Γαροφαλάκη αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικής σημασίας.

Περισσότερες πληροφορίες:

The Human Brain Project http://www.humanbrainproject.eu/

Bιογραφικό Καθηγητή Μίνωα Γαροφαλάκη

Ο Μίνως Γαροφαλάκης είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Συστημάτων Λογισμικού και Δικτυακών Εφαρμογών (softNet). Νωρίτερα, είχε εργασθεί σαν Κύριος Ερευνητής Επιστήμων στην Ομάδα Κοινοτικών Συστημάτων της Yahoo! Research στην Santa Clara, California (2007-2008), και σαν Αναπληρωτής Καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της California, Berkeley (2006-2008). Επίσης, εργάστηκε σαν Ανώτερος Ερευνητής στην Intel Research Berkeley (2005-2007), και σαν Μέλος Τεχνικού Προσωπικού στα Bell Laboratories (1998-2005). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 1998. Είναι Associate Editor για τα περιοδικά ACM Transactions on Database Systems (ACM TODS) και IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering (IEEE TKDE), καθώς και μέλος του Editorial Board για το περιοδικό Foundations and Trends in Databases. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος για το διεθνές συνέδριο VLDB’2007 στην Βιέννη, και συμπλήρωσε μία διετή θητεία σαν Associate Editor του IEEE Data Engineering Bulletin (2004-2006). Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος της επιτροπής προγράμματος για όλα τα μεγάλα συνέδρια διαχείρισης δεδομένων, όπως ACM SIGMOD, VLDB, ACM PODS, IEEE ICDE, και ACM SIGKDD. Είναι μέλος της ACM, της IEEE, και της IEEE Computer Society.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook