Μαύρη χρονιά για τους αμπελουργούς της Κρήτης: Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την καταστροφή!

μαύρη-χρονιά-για-τους-αμπελουργούς-τη-719338

Κάθε πέρισυ και καλύτερα! Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος σε ότι αφορά τα κρητικά σταφύλια εάν σταθεί στη ζοφερή εικόνα της παραγωγής που παρουσιάζουν φέτος μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών του Ιουλίου.

Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι από τους 30.000 τόνους σταφύλια που παρήγαγε η Κρήτη και κυρίως το Ηράκλειο το 2014, πέσαμε στους 9.000 το 2015, ανεβήκαμε στους 11.000 -παρόλο τον καύσωνα- το 2016 και κατρακυλάμε το 2018 στους 4.000 μέχρι σήμερα για φέτος και το πολύ να ανέβουμε στους 5.000 τόνους !

Η χρονιά, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνας Χειλετζάκης, τελειώνει κακήν κακώς το πολύ σε 10 μέρες αφού οι νεροποντές πρόλαβαν και τρύγισαν τη φετινή παραγωγή πριν την ώρα της!

« Μετά τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου οι εξαγωγές σταφυλιών έπεσαν στο 80% και οι εξαγωγείς του νησιού αναγκάζονται να φέρνουν σταφύλια από την Πελοπόννησο για να καλύψουν τις ανάγκες τους» εξηγεί ο Αρχανιώτης αγρότης που για να τεκμηριώσει τα λεγόμενα του αναφέρει πως πάνω από 30.000 στρέμματα αμπελιού έχουν δηλωθεί από 10000 παραγωγούς του Ηρακλείου πως επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχές !

Πρόβλημα πάντως υπάρχει όχι μόνο στα εξαγώγιμα σταφύλια αλλά και στα προς οινοποίηση αφού δεν θα ξεπεράσουν τους 3500 τόνους τα σταφύλια που θα γίνουν κρασί φέτος με ό,τι αυτό σημαίνει για τους οινοποιούς του νησιού!

Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί παρηγοριά για τον πολύπαθο κρητικό αμπελουργό, ας σημειωθεί πως το πρόβλημα φέτος στα αμπέλια είναι σε όλη τη χώρα (73.000 δηλώσεις ζημιάς έχουν καταγράφει στον ΕΛΓΑ πανελλαδικά από την αρχή της χρονιάς, νούμερο – ρεκόρ) αλλά και πανευρωπαϊκά καθώς Ιταλία και Ισπανία έχουν πάθει τεράστιες ζημιές λόγω των βροχών και άλλων καιρικών φαινομένων με την Κομισιόν να συζητά μέτρα για την στήριξη των ευρωπαίων αμπελουργών!

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook