Μαρία Βλαζάκη: Ένας μοναδικός μουσειακός χάρτης γεννιέται στην Κρήτη

μαρία-βλαζάκη-ένας-μοναδικός-μουσεια-381285

Για τα όσα σηματοδοτεί το νέο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας για την Κρήτη αλλά και για όλο τον κόσμο, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος, Μαρία Βλαζάκη η οποία παράλληλα, έδωσε την εξέλιξη σειράς νέων μουσειακών υποδομών σε όλο το νησί.

Στην Κρήτη, δημιουργείται ένα συναρπαστικό, εντελώς ξεχωριστό μονοπάτι γνώσης, μέσα από την κατασκευή και λειτουργία νέων μουσείων, από το Ηράκλειο και την αρχαία Γόρτυνα, στο Ρέθυμνο με το νέο Μουσείο και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και στα Χανιά, με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η εσωτερική διαμόρφωση του οποίου είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, τόνισε η κ. Βλαζάκη.

  • Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, η πορεία του Νέου Μουσείου Ρεθύμνου και οι εργασίες στον Άγιο Φραγκίσκο

«Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία αυτής της αρχαίας πόλης, στην ιστορία της Κρήτης. Παράλληλα, αναδεικνύει αυτό τον πολιτισμό –κύριως της 1ης χιλιετίας π.Χ.- τον πολιτισμό του Ομήρου και, μεταγενέστερα, τον Αρχαϊκό Πολιτισμό, τον κλασσικό και τον ελληνιστικό πολιτισμό της Κρήτης.

Μέχρι σήμερα, κυρίως στα Μουσεία μας αναδεικνύεται ο Μινωϊκός Πολιτισμός. Σύντομα ωστόσο, θα έχουμε και άλλα μουσεία, όπως το Αρχαίο Μουσείο της Γόρτυνας, νότια της πόλης του Ηρακλείου.arxaia gortina

Είναι σημαντική η λειτουργία των νέων μουσείων, αφού ανάμεσα στ’ άλλα, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και τον ρόλο που έπαιξε η αρχαία Κρήτη, στη διαμόρφωση της ιστορίας και του πολιτισμού όλης της Ελλάδας. Ειδικά στα χρόνια τα πρώιμα Αρχαϊκά χρόνια, τα υστερογεωμετρικά, ο ρόλος της Κρήτης ήταν καθοριστικός. Οι ανασκαφές του κ. Σταμπολίδη στην αρχαία Ελεύθερνα, έχουν αναδείξει αυτή την πραγματικότητα με τον καλύτερο τρόπο.

eleythernaΟι κάτοικοι του Ρεθύμνου θα πρέπει να είναι συγκινημένοι και υπερήφανοι για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Νομό τους. Φαντάζομαι ότι όταν δουν να γίνεται και το νέο Μουσείο στο Ρέθυμνο, θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

Προς το παρόν όμως στο Ρέθυμνο, δημιουργείται αυτή τη στιγμή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στον χώρο του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, μία προσωρινή έκθεση από την κ. Τσιγκουνάκη».

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

«Το μουσείο Χανίων είναι στη φάση της μουσειογραφικής μελέτης, προκειμένου να καθοριστεί πως θα εκτεθούν τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που θα φιλοξενεί. Μπαίνοντας το Μουσείο Χανίων στο νέο ΕΣΠΑ –με υψηλή χρηματοδότηση- θα αρχίσει η τοποθέτηση των ειδικών προσθηκών, ο αναγκαίος φωτισμός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.

neo-arxaiologiko-mouseio-xanionΠρος το παρόν το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά λειτουργεί. Η τοπική Εφορεία έχει κάνει διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις στο νέο Μουσείο, για να φέρει τον κόσμο για να φέρει τον κόσμο κοντά του, να το γνωρίσει, να το αγαπήσει».

Πηγή: ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook