Μίλησε για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις ο Τσίπρας μπροστά στη Μέρκελ

μίλησε-για-κατοχικό-δάνειο-και-αποζημ-228426

tsipras_merkel

Γόνιμη χαρακτήρισε την συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «στόχος δεν είναι να γκρεμίσουμε, αλλά να αλλάξουμε το μίγμα πολιτικής και να εφαρμόσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν μια γόνιμη συνάντηση, προσδιορίσαμε κοινούς στόχους αλλά και διαφορές»

«Να μιλήσουμε για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ένα ηθικό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Νωρίτερα, είπε: είχαμε μια καλή συζήτηση για να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους αλλά και τις διαφορές μας» και κάλεσε τους δυο λαούς να σπάσουν «τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε αποκλειστικά για όσα έχει πάθει η Ελλάδα. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για να πατάξουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. «Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα είναι γνωστά εμείς τα κληρονομήσαμε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις που έπρεπε να είναι ολοκληρώσει. Εδώ ήρθαμε να βρούμε τον κοινό πολιτικό τόπο για την εξεύρεση λύσης. Δεν ήρθα να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά να βρούμε πολιτική λύση.»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μνημόνιο δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. «Η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης ενός προγράμματος κατά την εκτίμηση μας δεν ήταν ένα success story καθώς δημιουργήθηκαν κοινωνικές ανισότητες και τεράστια αύξηση της ανεργίας.»

Παράλληλα υποστήριξε ότι στόχος είναι να αλλάξει το μίγμα πολιτικής που υπάρχει στην Ελλάδα. «Είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε πως για όλα φταίνε οι ξένοι υπάρχουν και ενδογενείς παράγοντες που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση διαφθορά παραμένει και η φοροδιαφυγή παραμένει.

Στόχος δεν είναι να γκρεμίσουμε, αλλά να αλλάξουμε το μίγμα πολιτικής και να εφαρμόσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γόνιμη συνάντηση, Προσδιορίσαμε κοινούς στόχους αλλά και διαφορές. Ούτε οι έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα.»

Siemens – Κατοχικό δάνειο

Ο πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον στην Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens αλλά και του κατοχικού δανείου. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την A. Μέρκελ την συμβολή των γερμανικών δικαστικών αρχών προκειμένου να μπει τέλος στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens. Όσον αφορά το κατοχικό δάνειο, ο πρωθυπουργός το αποσύνδεσε από τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά όπως είπε πρόκειται για ένα «ηθικό ζήτημα». Ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν κατηγορηματική «Το θέμα των επανορθώσεων έχει πολιτικά ολοκληρωθεί».

 

Από τη μεριά της η κυρία Μέρκελ είπε πως έχει πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με το λαό της Ελλάδας και ότι επιθυμεί να συνεργαστούν οι δύο χώρες «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς», ενώ ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης, που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «δεν ήταν success story».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook