Μία στις δύο επιχειρήσεις έχει πλέον POS | Εκτίναξη του e-banking το τελευταίο 12μηνο

μία-στις-δύο-επιχειρήσεις-έχει-πλέον-pos-423680

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στη χρήση των Point Of Sales (POS) στις μικρές επιχειρήσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η χρήση τερματικού POS διευρύνθηκε μέσα στη περίοδο Ιουλίου 2015 – Ιουλίου 2016 κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, από το 28,9% των επιχειρήσεων που διέθεταν POS τον Ιούλιο του 2015 τον περασμένο Ιούλιο το ίδιο ποσοστό ανήλθε στο 49%. Η αύξηση δε του αριθμού των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν συναλλαγές και μέσω ενός POS ανέρχεται στο 75% και αποδίδεται κυρίως στην επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Οι μικρές επιχειρήσεις

Παράλληλα, όπως διαπιστώνεται στην ίδια έρευνα, κατά 37% αυξήθηκε την ίδια περίοδο από τις μικρές επιχειρήσεις η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, πλέον δύο στις τρεις (66,4%) μικρές επιχειρήσεις κάνουν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση POS, σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη αξιοποίηση γίνεται από τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με ποσοστό 65%. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (45%) και τέλος οι μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης (29%). Οι τελευταίες, πάντως, υιοθετούν πολύ γρήγορα τα POS, δεδομένου ότι κατά την επίμαχη περίοδο έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά. Τον Ιούλιο του 2015, μόλις το 13% έκανε χρήση POS.

posΗ έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εντοπίζει ακόμη τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών. Οπως τονίζεται, οι παράγοντες που προκαλούν την καθυστέρηση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών είναι:

• Το ακατάσχετο ενός επαγγελματικού λογαριασμού.

• Η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

• Το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τέλος

• Το αυξημένο κόστος τραπεζικών προμηθειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από το 50% των χρηστών POS καταβάλλει προμήθεια άνω του 1%. Επίσης, ποσοστό 24% των χρηστών δεν γνωρίζει την προμήθεια της τράπεζας και μόλις το 25% δηλώνει ότι η προμήθεια που του επιβάλλεται είναι χαμηλότερη από 1%.

Μεταποίηση

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στα POS, στην ηλεκτρονική τραπεζική, είναι οι μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης που πρωτοπορούν. Εκεί, σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ το 74% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τις σχετικές υπηρεσίες. Ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις (65%) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (62%).

Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ διεξάγεται σε συνεργασία με την εταιρεία MARC A.E. σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0 – 49 άτομα προσωπικό), το διάστημα 13 έως 25 Ιουλίου 2016 και έχει βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook