Μήπως φοβάστε να κοιτάξετε τον εαυτό σας κατάματα;

μήπως-φοβάστε-να-κοιτάξετε-τον-εαυτό-σ-365512

Ένας Ιταλός ψυχολόγος, ο Giovanni Caputo, από το Πανεπιστήμιο Urbino της Ιταλίας, έκανε ένα πείραμα στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες κοιτάζονταν στα μάτια, για 10 λεπτά, σε ένα μισοσκότεινο δωμάτιο.

Τι είδαν; Πολλοί από αυτούς ομολόγησαν πως είδαν τέρατα.

Ειδικότερα, οι 20 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό κρατώντας ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους, καθήμενοι σε καρέκλες. Ο φωτισμός του δωματίου ήταν χαμηλός, τόσο όσο έπρεπε για να διακρίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων που κοιτούσαν. Ο χρόνος που είχε οριστεί ήταν τα 10 λεπτά.

Παράλληλα με αυτήν την ομάδα, 20 ακόμη συμμετέχοντες βρίσκονταν με τις ίδιες συνθήκες σε ένα άλλο και αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, καθήμενοι σε καρέκλες κοιτάζοντας τον τοίχο, αντί κάποιου προσώπου, επίσης για 10 λεπτά.

Μετά το πέρας του χρόνου και τη «στοχαστική εμπειρία με ανοιχτά τα μάτια», όπως την χαρακτήρισε ο Caputo, οι δύο ομάδες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την εμπειρία τους.

Τα αποτελέσματα

Το 90% της ομάδας που κοίταζε ο ένας στον άλλον στα μάτια, ομολόγησε πως διέκρινε μερικά παραμορφωμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του άλλου, ενώ 75% είπε συγκεκριμένα ότι είδε ένα τέρας. Το 50% δήλωσε πως είδε το πρόσωπο του συντρόφου του, και 15% είπε πως είδε κάποιον συγγενή του. Σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως είχαν χάσει την σύνδεση με την πραγματικότητα.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα φαίνεται να συμπίπτουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που έκανε ο Caputo.

Ειδικότερα, το 2010, 50 συμμετέχοντες κοίταζαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη για 10 λεπτά. Σύμφωνα με τις ομολογίες των εθελοντών, μετά το πρώτο λεπτό, άρχισαν να έχουν περίεργες ψευδαισθήσεις και να βιώνουν ένα αίσθημα «διαφορετικότητας», όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Science Alert.

Λέτε ο άνθρωπος να μην αντέχει να κοιτάζει άλλους ανθρώπους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να «τρελαθεί»; Κάτι τέτοιο, θα εξηγούσε πολλά.

Πηγή: govastileto.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook