Μάρτης… γδάρτης για τη Νέα Δημοκρατία με τον Καραμανλή θεατή | Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

μάρτης-γδάρτης-για-τη-νέα-δημοκρατία-220201

dora_samarasΕξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και το μέλλον του προεδρικού θώκου της γαλάζιας παράταξης.

Όσο πλησιάζουμε την Πέμπτη 5 Μαρτίου που θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, οι διεργασίες και οι ζυμώσεις παίρνουν φωτιά, με εσωκομματικές πτέρυγες της Συγγρού να ετοιμάζονται για ευθεία αντιπαράθεση αναφορικά με τα αίτια της ευρείας εκλογικής ήττας της 25ης Ιανουαρίου.

Θέμα ηγεσίας θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί και από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η σχετική πρόταση θα έρθει από τρεις τουλάχιστον πλευρές. Αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο στο περίφημο γαλάζιο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει την εξουσία, από τον Νίκο Δένδια που όλες οι κινήσεις του σε παρασκηνιακό επίπεδο δείχνουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει τον εσωκομματικό αγώνα για την κούρσα διαδοχής στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και αυτός την προεδρία του κόμματος, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και σε συνέντευξή του την Κυριακή, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα αυτό θα μου το θέσετε εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας».

Ερώτημα αποτελεί ποια στάση θα τηρήσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι κατοικοεδρεύει πλέον στην Κομισιόν, έχει μεγάλο έρεισμα στο εσωτερικό του κόμματος και μπορεί να διασαλεύσει τις ισορροπίες.

Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά προκύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός, εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας θα επιχειρήσει να ανανεώσει την εσωκομματική «ψήφο εμπιστοσύνης», γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, με τη Νέα Δημοκρατία να μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Πάντως οι «πραιτωριανοί» του κ. Σαμαρά αναμένεται να υποστηρίξουν την προεκλογική στρατηγική πάνω στην οποία βασίστηκε η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενοι μάλιστα στη συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με τους εταίρους, η οποία όπως τονίζεται από την πλευρά τους «επιβεβαιώνει ότι οι προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπικές και πλέον αποδεικνύεται».

Παράλληλα, από την πλευρά τους θα τονιστεί ότι η ΝΔ δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο βαθύτερο κύκλο εσωστρέφειας, καθώς η κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο με τα πλαίσια να είναι ασφυκτικά αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα σταθερότητας, τα οποία φαίνονται από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν για τη συμφωνία με τους δανειστές με αποκορύφωμα το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε εξάλλου και η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη.

Την ίδια στιγμή, αν και ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει τοποθετηθεί και φαίνεται, τουλάχιστον στο προσκήνιο, να μην παίρνει θέση στα εσωκομματικά ζητήματα, άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον τάσσονται ανοιχτά κατά του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτός που έχει απευθύνει ανοιχτά τα πυρά του κατά του Αντώνη Σαμαρά είναι ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μάλιστα σε χθεσινή του παρέμβαση μέσω Facebook, υπογράμμισε πως το… αντισαμαρικό κλίμα εντείνεται

«Τα τελευταία 24ωρα έχει δυναμώσει, σε παρασκηνιακό τουλάχιστον επιπεδο, η αμφισβήτηση προς τον Αντώνη Σαμαρά, με την περαιτέρω παραμονή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάρρευση της ‘αριστερής παρένθεσης’ έπειτα από τη συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση στο Eurogroup» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook