Λουκέτο σε Τράπεζα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων – Αναστάτωση για 30.000 γονείς

λουκέτο-σε-τράπεζα-φύλαξης-βλαστοκυτ-440633

Μεγάλη αναστάτωση σε περίπου 30.000 γονείς προκάλεσε το λουκέτο στην ιδιωτική τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas. Προς το παρόν, το γενετικό υλικό φυλάσσεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς σε αυτό το χώρο ήταν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η Stem-Health Hellas έβαλε λουκέτο ξαφνικά και όπως ανέφερε σε ηλεκτρονική επιστολή προς τους γονείς δεν άντεξε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, «ρίχνοντας το μπαλάκι» για την τύχη των βλαστοκυττάρων στον όμιλο «ΥΓΕΙΑ», ο οποίος από την πλευρά του κάνει λόγο για μετακύλιση ευθυνών, τονίζοντας ωστόσο ότι φροντίζει για τη συντήρηση των μονάδων.

Οι γονείς ενημερώθηκαν με ένα απλό e-mail ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών» τους.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο όμιλος «Υγεία» απάντησε με την σειρά του πως την ευθύνη την έχει η διοίκηση της Stem-Health Hellas, σημειώνοντας πως «προσπαθούν να μετακυλήσουν με πρωτοφανή ασυνεπή και ανεύθυνη συμπεριφορά όλες τις ευθύνες που εκ του νόμου υπέχουν στον όμιλο Υγεία με νομικά και λογικά έωλους ισχυρισμούς και απροκάλυπτα ψεύδη».

Η ίδια ανακοίνωση ενημέρωνε ότι ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ τονίζει ότι ανέλαβε το κόστος και μερίμνησε για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας αζώτου, για την ασφαλή συντήρηση των βλαστοκυττάρων στις δεξαμενές φύλαξης.

«Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ καίτοι ουδεμία νομική ή άλλη υποχρέωση υπέχει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευαισθησίας του και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, ανέλαβε το κόστος και μερίμνησε για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας του αζώτου για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου στις δεξαμενές φύλαξης, έως την εξεύρεση λύσεως», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Οικονομόπουλος και συνεργάτες (που έστειλε μαζικό SMS στους γονείς που έχουν δώσει τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους) έχει επιληφθεί του θέματος το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Όπως αναφέρει η εταιρεία: «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και όπως επανέλαβε και στις 3 Ιουλίου 2017 στον κ. Οικονομόπουλο ο νομικός σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ τα βλαστοκύτταρα είναι όσο ασφαλή όσο ήταν στις 30 Μαΐου, οπότε πιθανότατα παραμένουν ασφαλή. Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σύμφωνα με την παραπάνω ενημέρωση, εξακολουθεί να τροφοδοτεί τακτικά τις δεξαμενές με άζωτο ώστε η θερμοκρασία στις δεξαμενές κρυοσυντήρησης να παραμένει στα αναγκαία όρια».

Παρέμβαση για την προστασία του βιολογικού υλικού από ιδιωτικές τράπεζες

Τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για την εξασφάλιση προστασίας του βιολογικού υλικού, από ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) που παύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και για τα μέτρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαβαν και προγραμματίζουν να λάβουν προς επίτευξη του σκοπού αυτού, αποφάσισε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επιπλέον θα διερευνηθούν: η τήρηση βασικών δικαιωμάτων χρηστών υπηρεσιών υγείας, όπως η ενημέρωση, συγκατάθεση και τήρηση ιατρικού απορρήτου κατά τη συλλογή, φύλαξη και τυχόν χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αλλά και οι διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών ΟΠΑ καθώς και οι διαδικασίες και τα μέτρα ελέγχου όλων των ΟΠΑ που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ανάθεση της διενέργειας της αυτεπάγγελτης έρευνας στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας υπό την αρμοδιότητα του Συνηγόρου της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook