Λένα Μαντά | Είναι δύσκολο όταν πρέπει να γράψω την λέξη τέλος και ν’ αποχαιρετήσω τους ήρωες μου

λένα-μαντά-είναι-δύσκολο-όταν-πρέπει-ν-146710

MANTAΗ Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Η πραγματικότητα δεν την κάλυπτε και τις ώρες που έμενε μόνη της ταξίδευε με τη φαντασία της και έγραφε ιστορίες. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Παράλληλα, έχει βραβευτεί ως «Συγγραφέας της Χρονιάς 2009 και 2011» από το περιοδικό Life & Style. Αυτή τη περίοδο παρουσίασε στο Δημοτικό Κήπο Χανιών το ολοκαίνουργιο της βιβλίο με τίτλο «Τα 5 κλειδιά». Όταν βέβαια το πάρετε στα χέρια σας, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με τα προηγούμενα για πολλούς λόγους… Οι λόγοι; Θα τους ανακαλύψετε μόνοι σας…

Του Άγγελου Γεραιουδάκη

Πώς προέκυψε η ανάγκη σας να μεταφέρετε στο χαρτί τόσο μοναδικές ιστορίες που διαβάζουμε μέσα από τα βιβλία σας όλα αυτά τα χρόνια;

Γράφω από παιδί. Ήταν ο τρόπος μου να ξεφεύγω από την  πραγματικότητα και να ταξιδεύω με το μυαλό και την ψυχή μου. Αυτό στα χρόνια εξελίχθηκε χωρίς ποτέ να σταματήσει.

Από πού προέρχεται κάθε φορά η έμπνευση; 

Από παντού και με ότι αλληλεπιδρά μαζί μου…. Νομίζω ότι δεν εξηγείται, όπως δεν θα μπορούσατε εσείς ν’ απαντήσετε στην ερώτηση: πώς αναπνέετε….

Τι λένε ότι τους ελκύει στα βιβλία σας: οι ιστορίες, οι χαρακτήρες, ο τρόπος που γράφετε ή ακόμα και τα τόσο καλοδουλεμένα εξώφυλλα που έχουν τα βιβλία σας;

Κυρίως ο τρόπος γραφής, αλλά και τα θέματα που επιλέγω. Για κάθε αναγνώστη ή αναγνώστρια είναι διαφορετικός ο λόγος που ακουμπάει την ψυχή του σε κάποιο βιβλίο.

Έχετε άγχος κάθε φορά που κυκλοφορεί κάθε νέο βιβλίο σας;

Σαφώς και υπάρχει η αγωνία για το αν θ’ αρέσει στο αναγνωστικό κοινό, αν θα το αγαπήσει, αν θα του δώσει ένα όμορφο ταξίδι.

MANTA_KHPOSΑυτή τη περίοδο σας συναντάμε σε ένα νέο ανατρεπτικό βιβλίο. Δεν μας έχετε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.  Η ιδέα να ανοίξετε καινούργια συγγραφικά μονοπάτια πώς ήρθε;

Στην κυριολεξία από το πουθενά! Παρακολουθώντας ένα αδιάφορο και πληκτικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, το μυαλό ξέφυγε και γεννήθηκε η ιστορία αυτή.

Πως ξεκινάει η ιστορία;

Με την Κυβέλη Παπαδάτου να διαπιστώνει την απαγωγή της τετράχρονης κόρης της Μαργαρίτας, ενώ δέχεται τον φάκελο με την φωτογραφία του παιδιού της δεμένο με πέντε αλυσίδες.

Γιατί μία μάνα να επιλέξει τον άντρα της και όχι το παιδί της;

Συνήθως οι γυναίκες έχουν προτεραιότητα τα παιδιά τους. Επί του προκειμένου όμως, δεν νομίζω ότι η Κυβέλη επέλεξε κάτι από τα δύο. Προσπάθησε να κρατήσει και τα δύο.

Οι αποστολές που τις ζητάνε να κάνει για την απόκτηση των πέντε κλειδιών είναι εύκολες;

Θα τις χαρακτήριζα απάνθρωπες….

Αστυνομικό, συναισθηματικό και ερωτικό στοιχείο.. Πως συνδυάζονται όλα αυτά;

Αρμονικά θα έλεγα. Εξάλλου από παράδοση αυτά τα στοιχεία, ενέχονται στα περισσότερα αστυνομικά μυθιστορήματα.

MANTAKHPOS1Ποια η διαφορά ή η ομοιότητα ενός αστυνομικού βιβλίου με τα υπόλοιπα είδη που σας έχουμε συνηθίσει;

Αυτό θα το αφήσω να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;

Την σχέση της Κυβέλης με τον Σέργιο, τον καλό φίλο του πατέρα της.

Ποιο μέρος του βιβλίου είναι η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο εύκολη διαδικασία από την σύλληψη της ιδέας μέχρι όταν το βιβλίο να φτάσει στα χέρια ενός αναγνώστη;

Θα έλεγα ότι για μένα είναι δύσκολο όταν πρέπει να γράψω την λέξη ΤΕΛΟΣ και ν’ αποχαιρετήσω τους ήρωες που με συντρόφευαν τόσους μήνες. Η πιο εύκολη στιγμή και γεμάτη χαρά είναι όταν ξεκινάω φυσικά, τότε που το ταξίδι μου μόλις αρχίζει!

Υπάρχουν αναφορές στον Τύπο που σας ενοχλούν;

Καμία γιατί δεν με απασχολούν! Αναμενόμενο ότι δεν μπορεί ν’ αρέσω σε όλους και ανάλογα με την παιδεία και το ήθος του καθένα, υπάρχουν και τα ανάλογα σχόλια. Δεν αναλώνομαι με αυτά.

Εσάς τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Αποκλειστικά ελληνική λογοτεχνία και προσπαθώ να ενημερώνομαι για ότι νέο κυκλοφορεί και ειδικά για τα βιβλία νέων ομότεχνων.

Ποιον τίτλο θα βάζατε στο βιβλίο της ζωής σας;

Ξέχασα να πω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της συγγραφής είναι να βρω τίτλο για τα βιβλία μου…. Ακόμα και γι αυτό της ζωής μου!

Τι είναι αυτό που εύχεστε στον εαυτό σας;

Υγεία….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook