Κώστας Μπακογιάννης: Από το Καρπενήσι στη Λαμία και από εκεί στην Αθήνα;

κώστας-μπακογιάννης-από-το-καρπενήσι-409288

Η πορεία από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα και όλα τα σενάρια που αφορούν το πολιτικό του μέλλον

Η παπαδιά τον είχε ζήσει από μικρό παιδί και να που εκείνη την ημέρα τον βρήκε να εργάζεται πάνω από το σπίτι της – και όχι σε οποιαδήποτε θέση, αλλά ως δήμαρχο Καρπενησίου! Είχε θάρρος μαζί του, παρότι δεν τον είχε δει πάρα πολλά χρόνια. Μια και δυο, δεν έχασε την ώρα και τράβηξε για το γραφείο του.

Γράφει ο Λάζαρος Λασκαρίδης

laskaridis

Στην είσοδο του ορόφου τη σταμάτησαν οι γραμματείς του:

-Πού πάτε, κυρία μου;

-Θέλω να δω τον Κωστάκη.

-Να κλείσουμε κάποιο ραντεβού με τον δήμαρχο;

-Όχι, θέλω να τον δω τώρα!

Ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης (το περιστατικό σημειώθηκε κατά τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, στις αρχές του 2011) άκουγε από το γραφείο του τον διάλογο και βγήκε στον προθάλαμο:

-Καλημέρα σας, τι θέλετε;

-Κώστα, δεν με γνωρίζεις;

Του θύμισε ότι είναι η Ευαγγελία Χαλαστάνη, χήρα, πλέον, του παπά Θωμά Χρυσαφογεώργου, από την Πρασιά Ευρυτανίας…

Αμέσως το μυαλό του δημάρχου πήρε στροφή και πήγε στα παιδικά του χρόνια, τότε που ο παππούς του (ιερέας, επίσης) Κώστας Μπακογιάννης τον έπαιρνε από τη Βελωτά, το χωριό τους, και πήγαιναν στην Πρασιά για να κουβεντιάσει με τον συνάδελφό του, αλλά και για να κάνουν μαζί αγροτικές εργασίες. «Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο», όπως λέει και η παροιμία…

  • Τι σημάδεψε τη ζωή του

Γεμάτα Ευρυτανία (όπως και Χανιά, λόγω της καταγωγής της μητέρας του, Ντόρας) ήταν τα παιδικά του χρόνια – και πριν και μετά το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του, τη δολοφονία του πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη. Εκείνος ήταν 11 χρόνων τότε και η αδελφή του Αλεξία (με την οποία είναι πολύ δεμένος μέχρι σήμερα) δύο έτη μεγαλύτερη.

Το πρωί της26ης Σεπτεμβρίου 1989, από πολύ νωρίς, έγινε κάτι που δεν συνηθιζόταν στην οικογένεια του ευρύχωρου διαμερίσματος της οδού Στησιχόρου, στον αριθμό 5. Ο Παύλος πήρε πρωινό μαζί με τα παιδιά του, λες και ήταν η τελευταία φορά που θα τα έβλεπε και αυτά εκείνον…

Ύστερα από λίγο, η Αλεξία και ο Κώστας επιβιβάστηκαν στο σχολικό το οποίο θα τους μετέφερε στο Κολλέγιο Αθηνών.Κατά τη διαδρομή πληροφορήθηκαν, επειδή ο οδηγός είχε ανοικτό το ραδιόφωνο και άκουγε την εκπομπή του Τέρενς Κουίκ στον ΑΝΤ1, ότι ο πατέρας τους έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης!

Με την άφιξή τους στο Ψυχικό, ο διευθυντής του σχολείου τούς είπε ότι ένα αυτοκίνητο θα τους μετέφερε στον «Ευαγγελισμό», για να βρεθούν δίπλα στον βαρύτατα τραυματισμένο πατέρα τους αλλά και στη μητέρα τους, η οποία, ήταν και εκείνη ήδη εκεί.

Σε ένα γραφείο του νοσοκομείου, όπου τους είχαν εγκαταστήσει, η Ντόρα τούς είπε το θλιβερό νέο, ότι «ο μπαμπάς δεν άντεξε…».

  • Οι δύο παππούδες

Οι δυο παππούδες, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο ιερέας από τη Βελωτά, ανέλαβαν τον ρόλο του πατέρα. Ο ένας, βέβαια, έχοντας το πρόβλημα του υπερβολικού φόρτου εργασίας (τότε ήταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και έπειτα από 6,5 μήνες έγινε πρωθυπουργός) και ο άλλος εκείνο της απόστασης, αφού έμενε μακριά.

Πάντως, τα καλοκαίρια περνούσαν μεγάλα διαστήματα στην Ευρυτανία και εκεί ζούσαν και τον εκλογικό αγώνα της μητέρας τους, η οποία διαδέχτηκε στις επόμενες εκλογές (που έγιναν 40 μέρες μετά τη δολοφονία) τον πατέρα τους στη Βουλή. Γίνονταν «ένα» με τους κατοίκους και γι’ αυτό ο Κώστας –ως δήμαρχος πια– εξυπηρέτησε όχι μόνο την παπαδιά που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του αλλά και άλλους κατοίκους, οι οποίοι, ως ντόμπροι ορεινοί, ζητούσαν περισσότερο «έργα» στην περιοχή τους, παρά ατομικά ρουσφέτια.

  • Το μικρόβιο της πολιτικής

Με την ενηλικίωσή τους και τελειώνοντας τις σπουδές τους, η Αλεξία είχε μια επιτυχημένη πορεία στον επαγγελματικό της τομέα και ο Κώστας (αφού έκανε και μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ) άρπαξε… το μικρόβιο της πολιτικής. Ήταν σύμβουλος της μητέρας του στο υπουργείο Εξωτερικών,αποκομίζοντας εκεί εμπειρίες από τα πολλά ταξίδια, ενώ είχε διατελέσει και συνεργάτης του τότε ευρωβουλευτή και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, στις Βρυξέλλες. Έτσι,αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την Αυτοδιοίκηση, ως «φόρο τιμής στη μνήμη του πατέρα μου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική προίκα ήταν μεγάλη (γιος δολοφονηθέντος τοπικού βουλευτή εκ πατρός και μεγαλοστελέχους κόμματος εκ μητρός, εγγονός πρώην πρωθυπουργού και ανιψιός φερέλπιδος βουλευτή, του σημερινού προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη).Ωστόσο, από την άλλη, αυτό εμπεριείχε τον κίνδυνο να καταδικαστεί εκλογικά ως προϊόν νεποτισμού στην πολιτική ζωή.

  • Δήμαρχος Καρπενησίου το 2010

Τελικά, σε συνδυασμό, βεβαίως, και με τη δική του επιρροή και τις ικανότητές του, υπερίσχυσε και εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος Καρπενησίου, στις 7 Νοεμβρίου 2010,από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 54,29%, με τον συνδυασμό του, «Δύναμη Ανανέωσης», να καταλαμβάνει τις 16 από τις 27, συνολικά, έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε νυμφευτεί την Κύπρια επιχειρηματία Κάλλια Καμπουρίδου. Ο ηλικίας μόλις 32,5 ετών δήμαρχος είχε προλάβει να γίνει και πατέρας. Είχε αποκτήσει τον Παύλο (9,5 ετών σήμερα) και τη Δανάη, η οποία είναι κατά δύο χρόνια μικρότερη.

Η εκλογή του είχε τροφοδοτήσει σενάρια του τύπου «όλο στην Αθήνα θα βρίσκεται – πόσο θα ασχοληθεί με τον δήμο;».Όμως, εκείνος διέψευσε όσους τα διακινούσαν, αφού εγκαταστάθηκε αμέσως στο σπίτι που είχε χτίσει η μητέρα του στο Καρπενήσι.

Αυτός ήταν προφανώς και ένας από τους λόγους που επέφεραν την ψυχική απομάκρυνση από τη σύζυγό του, με την οποία αποφάσισαν, σε απόλυτα φιλικό κλίμα, ύστερα από 7 χρόνια γάμου, να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους. Όμως, ακόμα και σήμερα,ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ, όταν έρχεται στην Αθήνα, συχνάπυκνά γευματίζει στο εστιατόριο «Ιt» της οδού Σκουφά, το οποίο ανήκει στην Κάλλια.

«Δεν μου αρέσει να κάνω πολιτική για την περιφέρεια από το Κολωνάκι», είχε πει παλαιότερα. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα –ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας– κατοικεί μόνιμα στο Καρπενήσι, το οποίο απέχει τρία τέταρτα της ώρας από την έδρα της Περιφέρειας, τη Λαμία.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον δήμο, ήλθε στη ζωή και το τρίτο του παιδί, η ηλικίας 3,5 ετών σήμερα Ολυμπία, από τη σχέση του με την εγγονή του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, Μαίη Ζαννή. Όμως, η προσωπική του ζωή άλλαξε άρδην όταν στη ζωή του μπήκε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, με την οποία γνωρίστηκε σε ένα πάρτι το οποίο έδωσε, με αφορμή την ονομαστική του εορτή,στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ο σύντροφος της Αλεξίας, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Δημοσιογράφος κι εκείνος, είχε πολλούς προσκεκλημένους από τον χώρο…

  • Μακριά από κοσμικότητες

Αφότου γνωρίστηκαν εκεί, αρκετούς μήνες αργότερα έγιναν ζευγάρι και έχουν πιάσει πια την τριετία. Αποφεύγουν τις κοσμικότητες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν για διακοπές την Αντίπαρο (το αγαπημένο μικρό νησί του Κώστα).Οι παρέες τους είναι περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι έχουν πολιτική χροιά. Ανάμεσά τους είναι ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο Παναγιώτης Βλάχος (επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά» που συνεργάζεται με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη), ο δικηγόρος Νίκος Γεωργιάδης και, φυσικά, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος με την Αλεξία.

Όλα αυτά, βέβαια, με τον περισσότερο χρόνο να τον περνά στην περιφέρεια, για την κατάκτηση της οποίας έδωσε μάχη. Μπορεί στον α’ γύρο να ξεχώρισε, λαμβάνοντας το 41,35% των ψήφων με τον δεύτερο (τον βουλευτή Ευβοίας και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου) να υπολείπεται κατά πολύ, αφού είχε 18,75%, αλλά κάποιοι του περιβάλλοντός του φοβήθηκαν τον ισχυρό τρίτο, ο οποίος προερχόταν από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ο άλλοτε βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος με ποσοστό 14,40%. Τελικά, στον β’ γύρο ήταν άνετη η επικράτησή του, με ποσοστό 56,06%,έναντι 43,94% του σημερινού υπουργού.

  • Τα επόμενα σχέδιά του

Στα σχέδιά του είναι, πλέον, η επανεκλογή; Από το περιβάλλον του λένε «ναι», αλλά τελευταία κυκλοφορεί όλο και περισσότερο ένα σενάριο που τον φέρει να ενδιαφέρεται και πάλι για την Αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα πιο προβεβλημένο πόστο: Αυτό του δημάρχου Αθηναίων!

Άλλωστε, και εκεί οικογενειακό δρόμο θα ακολουθήσει, αφού η μητέρα του θήτευσε στον πρώτο δήμο της χώρας το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας 2003-2006. Απλώς παραιτήθηκε τους τελευταίους μήνες της θητείας της, για να συνδράμει, ως υπουργός Εξωτερικών, την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

  • Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί

Με τον πρώην πρωθυπουργό και επί δωδεκαετία ηγέτη της ΝΔ, πάντως, διατηρεί άριστες σχέσεις και ο ίδιος προσωπικά και οι συναντήσεις τους είναι σε τακτική βάση. Κατά έγκυρες πληροφορίες, δε, όταν προ μηνών διεξαγόταν η έντονα παρασκηνιακή μάχη για την ηγεσία του κόμματος, οι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη είχαν «δώσει τα χέρια» για την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε στο μέλλον να γίνει μια τίμια μάχη ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά στρατόπεδα, των Καραμανλικών και των Μητσοτακικών, με υποψηφίους από τη μία πλευρά τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Κώστα Μπακογιάννη από την άλλη. Όμως, προέκυψε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη (κατά μόλις 10 χρόνια μεγαλύτερου σε ηλικία από τον ανιψιό του) και η τράπουλα… ανακατεύτηκε και πάλι!

Επομένως, με τις διαμορφωθείσες συνθήκες, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης θα δώσει μια αυτοδιοικητική μάχη.

Το άγνωστο είναι πού: Στις πρωτεύουσες της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας ή στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook