Κόντρα μεγάλων δυνάμεων: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύονται στον Ατλαντικό, λόγω Ρωσίας

κόντρα-μεγάλων-δυνάμεων-ηπα-και-νατο-ε-685369

Σε μια περίοδο που έχουν ενισχυθεί οι εντάσεις με τη Ρωσία, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας ναυτικής διοίκησης, αλλά και την επανενεργοποίηση του Δεύτερου Στόλου των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ, στον Ατλαντικό.

«Η επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και η αναγεννημένη Ρωσία απαιτεί το ΝΑΤΟ να εστιάσει ξανά στον Ατλαντικό, για να διασφαλίσει την ειδική ενίσχυση και να επιδείξει ικανό και αξιόπιστο αποτρεπτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τζόνι Μάικλ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ θα είναι ο άξονας της δια-ατλαντικής ασφάλειας, συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι εντείνεται η ανησυχία εντός της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις περιπολίες στον Ατλαντικό. Σύμφωνα με το νέο πλάνο, οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν το αρχηγείο της νέας ατλαντικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου είχε εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ασφάλεια στις θαλάσσιες οδούς και στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. «Εχουμε δει μια πολύ πιο αποφασιστική Ρωσία, μια Ρωσία που για πολλά χρόνια έχει επενδύσει βαριά στις αμυντικές δυνατότητές της, με τον εκσυγχρονισμό τους, όχι μόνο με συμβατικές αλλά και με πυρηνικές δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η νέα ατλαντικής διοίκηση θα είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου η Συμμαχία να μπορεί να δώσει μία «απάντηση».

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επαναφέρει τον Δεύτερο Στόλο, που είχε συγχωνευθεί το 2011, προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες. Θα επιβλέπει τις δυνάμεις- πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές- στην ανατολική ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό και θα έχει την ευθύνη ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την επαναφορά του Δεύτερου Στόλου πρότεινε μια μελέτη που είχε γίνει έπειτα από δύο συγκρούσεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, με πάνω από 17 νεκρούς, την προηγούμενη χρονιά.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook