Κυπριακή ΑΟΖ: Ο ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του, αλλά δεν παίρνει θέση

κυπριακή-αοζ-ο-οηε-εκφράζει-τη-λύπη-του-652011

Τη λύπη του για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καλώντας όλες τις πλευρές «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων».

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. υπογράμμισε τη θέση του κ. Γκουτέρες ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγές: ΚΥΠΕ, Ο Φιλελεύθερος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook