Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη

κρίσιμη-συνάντηση-κοτζιά-τσαβούσογ-481308

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση θα είναι η ανώτατη σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, με δεδομένο ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει πριν την Γενεύη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, πριν ο κ. Κοτζιάς συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών υποθέσεων Άλαν Ντάνκαν, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα και στην οποία συζητήθηκαν τόσο η πορεία του Κυπριακού, όσο και το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Οι δύο άνδρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Κυβερνητικές πηγές στέκονται στη σημασία που θα έχει η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Τσαβούσογλου, όπου αναμένεται η Αθήνα να έχει μια πρώτη εκτίμηση για τις προθέσεις της Αγκύρας, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου αλλά μια «openend» διαδικασία.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, εξάλλου, φτάνουν στην πολυμερή στην Ελβετία, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, χωρίς συμφωνία τόσο στο εδαφικό (για το οποίο καλλιεργήθηκαν προσδοκίες και στο Μοντ Πελεράν), όσο και στο πλέον ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων.

Εντός της ημέρας, επίσης, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook