Κρήτη | 59 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

κρήτη-59-εκατομμύρια-ευρώ-για-την-ολοκλ-525276

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει τη χρηματοδότηση τριών μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 59 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως ΕΤΠΑ & ΤΣ κας Ευγενίας Φωτονιάτα εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή: «Μονάδας Κομποστοποίησης στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων», «Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου» και «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου».

Οι τρεις Μονάδες ενσωματώνουν σύγχρονες πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίηση τους. Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξορθολογισμό που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας μειώθηκε σημαντικά το κόστος κατασκευής τους.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης:

«Με τα έργα αυτά αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Οι τρεις νέες μονάδες εντάσσονται στον συνολικότερο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που στηρίζεται στις αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας ριζικά διαφορετικής περιβαλλοντικής πολιτικής που έρχεται να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Προχωράμε αποφασιστικά στην χρηματοδότηση όλων εκείνων των αναγκαίων έργων και υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία και προστατεύουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.»

Στην ίδια κατεύθυνση ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως:

«Η ένταξη των τριών νέων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων της Κρήτης στο ΕΣΠΑ και η έναρξη των διαδικασιών κατασκευής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του ΠΕΣΔΑ της Κρήτης.

Η χώρα μας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οφείλουμε εντός του 2017 να φύγουμε από τον μονόδρομο της ταφής. Η χώρα μας προχωράει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και την ευρωπαϊκή στρατηγική. Η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους τους ΟΤΑ.

Η διαλογή στην πηγή, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και γενικά η Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία του αναπτυξιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους διαχείρισης και στην ανάκτηση ωφέλιμων υλικών.

Καλούμε όλους τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα εφαρμογής της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων, να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook