Κρήτη | 18 χρόνια κάθειρξη για την ειδική ταμία | Αθώος λόγω αμφιβολιών ο πρώην Δήμαρχος

κρήτη-18-χρόνια-κάθειρξη-για-την-ειδική-170780

dikastiriaΤην ενοχή της ειδικής ταμία για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπόθεση της μαύρης τρύπας στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης, αποφάσισε το Εφετείο, ενώ έκρινε αθώο λόγω αμφιβολιών τον πρώην Δήμαρχο, Νίκο Καστρινάκη. Παράλληλα αθωώθηκαν και οι άλλοι 4 κατηγορούμενοι στην υπόθεση, όπως ήταν και η εισαγγελική πρόταση.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την ταμία σε συνολική κάθειρξη 18 ετών και της επιδίκασε αποζημίωση στο Δήμο 10.000 ευρώ ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, δηλαδή θα παραμείνει στη φυλακή. Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης της ταμία, Διονύσης Βέρρας και Απόστολος Βαρδάκης ανέφεραν ότι πρόκειται για «μια απόφαση που αποδίδει δικαιοσύνη στο μέγιστο βαθμό για όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο».

Σε κοινή δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Καστρινάκη, Γιώργος Γιαχνάκης και Ανδρέας Αργυρόπουλος επεσήμαναν: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ο Δήμαρχος εξ’ αρχής είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση στο ταμείο, πράγμα που αποδείχθηκε και αποδέχθηκε το Δικαστήριο».

Τέλος ο Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος του προέδρου της ΔΕΑΠΟΝ, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Καλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ελεγκτές των Δήμων να εξαντλούν την έρευνα και να θέτουν υπόψη το σύνολο των εγγράφων για το πόρισμα τους».

Λάβρος κατά του Δημάρχου ο Εισαγγελέας

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή της ειδικής ταμία για την πράξη της υπεξαίρεσης, η οποία όπως είπε, απορροφά την κατηγορία της απιστίας, ζητώντας όμως να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Έχει μετανιώσει και θέλω να πιστεύω ότι το έκανε για να σπουδάσει το παιδί της» ανέφερε.

Ο ίδος πρότεινε την αθώωση των άλλων 5 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Δημάρχου Νίκου Καστρινάκη, για τον οποίο ωστόσο χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις.

Μεταξύ άλλων τον χαρακτήρισε «πολύ λίγο» για Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι, όπως είπε και η ταμίας «έκλεβε και ρίσκαρε με αυτό που έκανε, αλλά με έναν σωστό έλεγχο θα μπορούσε η δράση της να αποκαλυφθεί».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Νίκος Καστρινάκης έδειξε μεγάλη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του ως Δήμαρχος, όντας απασχολημένος και με άλλες δραστηριότητες στην ΤΕΔΚ και την υποψηφιότητά του για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. «Δεν μπορώ να του καταλογίσω δόλο» είπε ο Εισαγγελέας και πρότεινε την αθώωση του λόγω «ελαχίστων αμφιβολιών» επισημαίνοντας παράλληλα ότι ηθικά έχει τιμωρηθεί για τον τρόπο που λειτούργησε στην υπόθεση αυτή.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενους, δηλαδή τον πρόεδρο της Οικονομικής Υπηρεσίας, τους προέδρους της ΔΕΑΠΟΝ και του ΚΑΠΗ και την πρόεδρο του Παιδικού Σταθμού, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι δε φέρουν καμία ευθύνη για τις πράξεις της ταμία.

Οι απολογίες

Η βασική κατηγορούμενη, η πρώην ειδική ταμίας ξέσπασε σε κλάματα στη διάρκεια της απολογίας της και ζήτησε συγνώμη γιατί – όπως είπε – «πήρε κόσμο στο λαιμό της». Παράλληλα ανέλαβε όλη την ευθύνη, επαναλαμβάνοντας πως αναγκάστηκε να υπεξαιρέσει ποσό της τάξεως των 237.000 ευρώ καθώς, έκανε το λάθος να δανειστεί από τοκογλύφους. Αρνείται ωστόσο ότι καταχράστηκε το ποσό του, περίπου 1,2 εκ. ευρώ, που αναφέρεται στην έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών.

Με γλαφυρό τρόπο προσπάθησε να περιγράψει τα συναισθήματα τους για την όλη υπόθεση ο πρώην Δήμαρχος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης. Στην απολογία του ο κ. Καστρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει χάσει πολλούς δικούς του ανθρώπους και έχει πονέσει πολύ, αλλά «ο πόνος που αισθάνεται τα τελευταία τρία χρόνια- μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου- δεν περιγράφεται». Επεσήμανε ακόμα ότι είναι πολύ μεγάλη και η πίεση που έχει βιώσει η οικογένεια του, ενώ υποστήριξε ότι «μπήκε για να υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση και βγήκε από αυτή φτωχότερος».

Ο ίδιος θεωρούσε, όπως είπε, πως παρέδωσε ένα «Δήμο πρότυπο» με ταμείο που έφτανε στο 1,7 εκ. ευρώ σε κλειστό λογαριασμό, όπως τον διαβεβαίωναν τα αρμόδια στελέχη. «Πείτε με αφελή ή τεμπέλη ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αλλά ήμουν καλοπροαίρετος με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως ό,τι έγινε το ξέρει μόνο η ειδική ταμίας.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook