Κρήτη | Φόβοι για έξαρση του καταρροϊκού πυρετού

κρήτη-φόβοι-για-έξαρση-του-καταρροϊκο-233730

kopadiΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης, καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου, όπως υποστηρίζουν, η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, από την στιγμή μάλιστα που δεν έχουν εξευρεθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την έναρξη εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το rethnea.gr, στις τάξεις του κτηνοτροφικού κλάδου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς σε περίπτωση που η νόσος κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους θα είναι μεγάλο, ειδικά σε μία περίοδο που η βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους δοκιμάζεται, ελέω κρίσης.

Η εντομολογική καταπολέμηση της νόσου με ψεκασμούς δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη έναρξης εμβολιασμών, κάτι το οποίο ωστόσο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς από την μία καταγράφεται έλλειψη εμβολίων και από την άλλη οι κτηνοτρόφοι από την στιγμή που δεν υπάρχει σχετική επιδότηση της διαδικασίας, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης από την πλευρά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο για την ομαλή συνέχιση των ψεκασμών, όσο και για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους.

Οι κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με κτηνοτρόφους, προκειμένου μέσω μέτρων πρόληψης να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της νόσου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν στους κτηνοτρόφους να προστατεύουν τα κοπάδια τους από την ηλιακή ακτινοβολία, να αποφεύγουν την βόσκηση κατά τις απογευματινές ώρες, να συνεχίσουν εντατικά τους ψεκασμούς και να παραμένουν τα αιγοπρόβατα το βράδυ μέσα στον στάβλο.

Τα παραπάνω αποτελούν μέτρα πρόληψης, τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

rethnea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook