Κρήτη | Το ξεχασμένο χαρούπι εξελίσσεται σε χρυσοφόρο αγροτικό προϊόν!

κρήτη-το-ξεχασμένο-χαρούπι-εξελίσσετ-731049

Μία από τις πλέον προσοδοφόρες καλλιέργειες στον τόπο μας, με ένα «χρυσό» πλην αδικημένο προϊόν, το χαρούπι συνεχίζει την ανοδική της πορεία με τα υποπροϊόντα που κατασκευάζονται να αυξάνονται θεαματικά όπως και η τιμή του ίδιου του προϊόντος.

Το 70% του χαρουπιού στην Κρήτη προέρχεται από αυτοφυή δέντρα και το υπόλοιπο 30% καλλιεργείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της επάρκειας που εμφανίζει το συγκεκριμένο φυτό στο νησί, οι οργανωμένες καλλιέργειες είναι ελάχιστες.

Βέβαια, όσο αυξάνεται η τιμή του, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταφεύγουν στην καλλιέργειά του. Σύμφωνα με τον ομογενή από τον Καναδά, Ηλία Μανούσακα που ασχολείται χρόνια τώρα με το εν λόγω προϊόν και μίλησε στο «Ράδιο Κρήτη» και τον Μανώλη Αργυράκη, τα υποπροϊόντα από την καλλιέργεια αυτή αυξήθηκαν, τα τελευταία χρόνια, από περίπου 40 σε 52, ενώ η τιμή του προϊόντος έχει πάρει την … ανηφόρα φτάνοντας, όπως είπε, ακόμη και στα 30 λεπτά!

Και μάλιστα, για το χαρούπι που αποτέλεσε την τροφή των φτωχών και πεινασμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη γερμανική κατοχή και πολλοί, χρόνια τώρα, υποτιμούσαν και υποβάθμιζαν…

Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται το τουρκικό φορτηγό-πλοίο, «Κουρτουλούς», το οποίο μετέφερε σημαντικές ποσότητες χαρουπιού στην Ελλάδα, ιδίως στη διάρκεια του μεγάλου λοιμού το 1940.

«Το χαρούπι είναι μόνο για να ταΐζουμε τα ζωντανά», μπορεί να πουν κάποιοι άλλοι απαξιωτικά. Το χαρούπι είναι απλά παρεξηγημένο. Δεν είναι ούτε ζωοτροφή, ούτε η τροφή των φτωχών και πεινασμένων της κατοχής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους και θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής γης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά και τα παράγωγά του, είναι πολύ δημοφιλής στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Κάπως έτσι, ο κ. Μανούσακας ξεκινησε το εγχείρημά του κι έγινε πανελλαδικά γνωστός…

Γνώριζε ότι θα έπρεπε να καλύψει το κενό τεχνογνωσίας κι ενημέρωσης των Ελλήνων για το χαρούπι κι αυτό θα γινόταν εάν επένδυε χρήματα. Με ασαφή, αρχικά, χρονικό ορίζοντα για την απόδοση της επένδυσής του, γεγονός που έκανε ακόμα πιο περίπλοκο το εγχείρημά του.

Άρχισαν λοιπόν, να επενδύουν, με στόχο τη δημιουργία μίας πρότυπης μονάδας παραγωγής και μεταποίησης χαρουπιού.

Μετά προχώρησαν στη σταδιακή υλοποίησή της. Ο Ηλίας Μανούσακας, παρά το γεγονός ότι έζησε πολλά χρόνια στον Καναδά, όπου ασχολήθηκε κυρίως με το χώρο της εστίασης, αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα του.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και γνώριζε ότι το χαρούπι διατίθεται άφθονο στο νησί του. Έμαθε για τα οφέλη του και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό τη στιγμή που οι περισσότεροι συντοπίτες του το προόριζαν αποκλειστικά για ζωοτροφή. Δημιούργησε μηχανήματα που βασίστηκαν σε πατέντες. Με έδρα το Ρέθυμνο, μία οικογενειακή επιχείρηση, κατάφερε χρόνο με το χρόνο να αυξάνει σταθερά το τζίρο της κι έγινε παράδειγμα προς … μίμηση για πολλούς που μυήθηκαν στα μυστικά της εν λόγω καλλιέργειας.

 

πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook