Κρήτη | Τι δείχνουν οι προκρατήσεις για τον τουρισμό το 2016 | Τι θα γίνει με Ρώσους και Γερμανούς

κρήτη-τι-δείχνουν-οι-προκρατήσεις-για-341028

Χρονιά για γερά νεύρα φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή για τον τουρισμό της Κρήτης και όλης της χώρας. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις προκρατήσεις, υπάρχουν προοπτικές η χρονιά να πάει πολύ καλά και οι χαμένες τουριστικές αγορές να επανακάμψουν.

Όμως, όλα αυτά θέλουν «κυνήγι» και πάνω απ’ όλα να επικρατήσει οικονομική και κοινωνική ηρεμία στη χώρα μας. Κάτι που όμως κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο και αυτονόητο, αφού οι πολιτικοοικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε, το θέμα των προσφύγων και η γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό και αντίθετα προκαλούν ανησυχία.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα θετικά μηνύματα έρχονται από τη γερμανική αγορά που, αν και είχε παρουσιάσει μια ύφεση, τώρα κινείται σε καλύτερα επίπεδα, εμφανίζοντας αύξηση των παρακρατήσεων της τάξης του 8-10% σε σχέση με πέρυσι τέτοιο καιρό. Στην αντίπερα όχθη όμως, αρνητικό δείγμα είναι η μεγάλη πτώση στους Ολλανδούς και στους Αυστριακούς της τάξεως του 18-20%, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν, προκειμένου να καταλήξουν για το πού θα περάσουν τις φετινές διακοπές τους. Οι τουριστικοί πράκτορες και γενικότερα οι παράγοντες του τουρισμού δίνουν μεγάλο αγώνα προκειμένου να καταφέρουν να τους κερδίσουν έστω και την τελευταία στιγμή.

Πτωτικές τάσεις έως 5%, μέχρι στιγμής πάντα, εμφανίζει η γαλλική αγορά, αλλά και η σκανδιναβική 1-2%, ενώ την ίδια ώρα σκαμπανεβάσματα, κινούμενοι μια στο συν και μια στο πλην, καταγράφουν και οι Άγγλοι.

  • Οι Ρώσοι

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί φέτος η αγορά της Ρωσίας, που αν και παλιότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο της τουριστικής οικονομίας μας, έκτοτε δεν απέδωσε ξανά τα αντίστοιχα. Αρνητικοί παράγοντες όσον αφορά στην πορεία του ρωσικού τουριστικού ρεύματος φέτος φαίνεται να είναι η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Και το θέμα ισοτιμίας ρουβλιού-ευρώ, που κάνει τις διακοπές των Ρώσων πολύ ακριβές, στρέφοντάς τους στον εσωτερικό τουρισμό, ενώ η αδράνεια που παρατηρείται από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα της βίζας αυξάνει το κλίμα απαισιοδοξίας για τη ρωσική αγορά.

Πάντως, γενικότερα οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες εμφανίζουν μικρή κινητικότητα στον προγραμματισμό των φετινών διακοπών τους. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του τουρισμού, τόσο η τρομοκρατία όσο και η πολιτική κατάσταση και αστάθεια στην Ευρώπη λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες, αποτρέποντας τον Ευρωπαίο πολίτη να σχεδιάσει από νωρίς τις καλοκαιρινές του διακοπές, όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι πρότινος.

  • Νέες αγορές

Παρ’ όλα αυτά, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από μια νέα αγορά, το Ιράν, που έδειξε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, θέλοντας να την εντάξει στους τουριστικούς προορισμούς της. Την ίδια στιγμή, επιπλέον θετική εξέλιξη για τον τουρισμό αποτελεί το γεγονός πως για πρώτη φορά φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ από Αθήνα για Πεκίνο και Σαγκάη και αντίστροφα, μια φορά την βδομάδα. Το θέμα είναι υπό συζήτηση και ενδεχομένως οι πτήσεις να ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου και να συνεχιστούν και τη χειμερινή περίοδο.

  • Οι «πληγές» του τουρισμού

Και αν οι προσπάθειες των τουριστικών πρακτόρων συνεχίζονται με σκοπό πάντα να φέρουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο στην Κρήτη και στη χώρα μας, οι «πληγές» του τουρισμού δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Πρόκειται για προβλήματα γνωστά, που όμως παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, όπως το αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο πολυσυζητημένος ΒΟΑΚ, οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές μας και φυσικά η βαριά φορολογία, που λειτουργεί αρνητικά στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Σε αυτές προστίθενται και οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν με τις απεργίες και το κλείσιμο δρόμων, λιμανιών κ.λπ. κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, εμποδίζοντας την ομαλή παραμονή των επισκεπτών.

Σε σχέση τώρα με τα θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, αυτή φαίνεται να έγκειται στη σχέση του εκάστοτε ξενοδόχου με το προσωπικό του και στο αν εκείνος επιθυμεί να την τηρήσει, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν, τόνισε πως «αισιοδοξούμε ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος έστω και στο παρά πέντε. Ωστόσο, φοβάμαι ότι φέτος θα χάσουμε και τον Απρίλιο και το Μάιο».

Αναφορικά με το προσφυγικό, όπως είπε, «δεν πιστεύω ότι η Κρήτη θα γίνει ποτέ hot spot, καθότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να μείνουν στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, καταθέτοντας τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της τουριστικής σεζόν φέτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής οι πραγματικές κρατήσεις εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Πράγμα που σημαίνει ότι η χρονιά θα κινηθεί σε επίπεδο τελευταίας στιγμής», σημειώνοντας αναφορικά με το προσφυγικό πως «δεν έχει επηρεάσει πολύ τους τουρίστες. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι προκειμένου να ελέγξει την όλη κατάσταση, τότε η τύχη του τουρισμού φέτος θα είναι πολύ κρίσιμη».

Πηγή: neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook