Κρήτη | Τετράωρη στάση εργασίας από τους εργαζομένους του ΠΑΓΝΗ

κρήτη-τετράωρη-στάση-εργασίας-από-του-356990

Σε τετράωρη στάση εργασίας πρόκειται να προβούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας νοσηλευτή-νοσηλεύτριας, την Πέμπτη 12 Μαίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν και γενική συνέλευση.

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αναφέρουν τα εξής: »Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών στον Τύπο θα εμφανιστούν πληθώρα ανακοινώσεων χαιρετισμών από υπουργούς και διοικήσεις νοσοκομείων σχετικά με την προσφορά των νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Όσο κι αν αναγνωρίζεται η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα οι νοσηλευτές να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ουσιαστικά "χτύπημα στην πλάτη, καθώς ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ληφθεί.

Ειδικά στο νοσοκομείο μας, η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από υγειονομική μονάδα (Κ.Υ., ΠΕΔΥ) σε υγειονομική από (ΠΑΓΝΗ) μονάδα, κλινικές να λειτουργούν με εργαζόμενους με μπλοκάκι (Παιδοψυχιατρική), εργαζόμενοι με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, βάρδιες απογευματινές και σαββατοκύριακα (50 υπολογίζονται την εβδομάδα) που καλύπτονται από τα έσοδα του νοσοκομείου.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ. Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. 650 κενές οργανικές θέσεις με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 150 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με μειωμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της νοσηλευτικής, με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας.

Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Οι όποιες εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο 10 νοσηλευτές προβλέπονται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής.

Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 25 συνάδελφοι μας επικουρικοί και 15 συνάδελφοι μας από την Παιδοψυχιατρική κλινική και ήδη13 συνάδελφοι 5μηνιτες. Τα κενά του προσωπικού παραμένουν τεράστια. Λείπουν 700 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015 ακόμη. Την ίδια ώρα που η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί κατά 30%, καινούργια τμήματα έχουν δημιουργηθεί χωρίς αντίστοιχους νέους μόνιμους εργαζομένους. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα τμήματα κλείνονται από τον Ιούνιο και μετά, όπως είναι το ρευματολογικό εργαστήριο, το δερματολογικό κ.α.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

H αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων και των ασθενών είναι ότι η Υγεία, η Πρόνοια και η ασφάλιση των εργαζομένων είναι κόστος για την Ε.Ε. και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σαρωτικής επίθεσης που δεχόμαστε εμείς και οι ασθενείς. Για αυτό ανάλογα μέτρα στην Υγεία εφαρμόζονται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς ευρώ. Θέλουν να εξοικονομήσουν ζεστό κρατικό χρήμα για να στηριχθούν με κάθε είδους κίνητρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ικανοποιούν τις πάγιες απαιτήσεις τους για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης.

Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και θα κρίνονται «βιώσιμα» ή όχι. Αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι. Με αυτά τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελάχιστες προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Αυτό υπηρετεί η κοστολόγηση των υπηρεσιών, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Γι αυτό και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό.

Το Σωματείο μας συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 08:00 πμ – 12:00 μμ και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση στις 08:00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  •  Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών, 5μηνων συναδέλφων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.
  •  Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους & της διοίκησης.
  • Αποκλειστικά Δημόσια, Καθολική Υγεία – Πρόνοια – Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Υπεράσπιση και επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook