Κρήτη | Τέρνα – Κοπελούζος μιλούν με Eurasia Interconnector για τη διασύνδεση του νησιού

κρήτη-τέρνα-κοπελούζος-μιλούν-με-eurasia-interco-543495

Αφού ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος έκαναν ένα βήμα πίσω από τις δικές τους ξεχωριστές επενδύσεις, αφού αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλώδιο…τώρα συζητούν με τον Euroasia Interconnector αλλά και τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο ΤΕΝΕΡΓ και ο Κοπελούζος αποφάσισαν να συγχωνεύσουν σε ένα κοινό πρότζετ τα δύο μεγάλα αιολικά πρότζεκτ που σχεδιάζουν για την Κρήτη, με στόχο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ. Έτσι ενώ αρχικά η ισχύς των έργων που ανέπτυσσαν οι δύο εταιρείες ανερχόταν σε 2000 MW, μετά τη συγχώνευση και οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη συνολικά 950MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.  Στο κοινό έργο των δύο εταιρειών περιλαμβάνεται και η ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 320 χλμ από την Κορακιά στο ΚΥΤ Αχαρνών, με αμφίδρομη ροή του καλωδίου και ημερομηνία έναρξης  το 2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,4 δις.

«Η αδειοδότηση δεν είναι εύκολη και υπάρχουν αντιρρήσεις και από τοπικούς φορείς, εμείς είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης» ανέφερε  στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή.

Το πιο ελκυστικό κομμάτι του πρότζεκτ πάντως είναι ότι η διασύνδεση μελετάται να κατασκευαστεί σε συνεργασία με άλλους φορείς και συγκεκριμένα με τον ΑΔΜΗΕ και με το project Euroasia Interconnector, project που έχει περιληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCI.

Ο Euroasia Interconnector δηλαδή η ηλεκτρική διασύνδεση που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διασυνδέσει την Κύπρο, την Κρήτη και το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα έργα που βρίκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.

Στις αρχές του μήνα μάλιστα κατά την επίσκεψη του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Ν. Παππά στο Ισραήλ, η Ελλάδα πρότεινε το καλώδιο μήκους 1518 χλμ να αποτελέσει τη βάση για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλν προς την Ελλάδα.

Εξάλλου ο Euroasia Interconnector είχε συζητηθεί και στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στην Κίνα, μετά την είσοδο της State Grid με μερίδιο 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την χρηματοδότηση από την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς και έχει περνά στον έλεγχο του Δημοσίου μεγαλύτερων project.

Στο έργο του Euroasia Interconnector συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΗ Quantum Energy η Israel Electric Corporation. Η διασύνδεση προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 2000MW θα ποντιστεί σε βάθος μέχρι 2000 μέτρα και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ξεκινά με την υποστήριξη της ΕΕ η τελική λεπτομερής προμελέτη του έργου προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση της διασύνδεσης με δυναμικότητα 1000MW και μήκος 1519 χλμ που θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% από το Connecting Europe Facility (CEF)

Κοπελούζος- ΤΕΡΝΑ παζαρεύουν με...Euroasia Interconnector για την Κρήτη

Πηγή: energypress.gr, με πληροφορίες από cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook