Κρήτη | Συνέχεια αύριο στη δίκη για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

κρήτη-συνέχεια-αύριο-στη-δίκη-για-το-θ-453077

Συνεχίζεται αύριο Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων.

Προηγήθηκε την περασμένη Δευτέρα η εξέταση των μαρτύρων με την κατάθεση του πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», όπου υπάγεται η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, στην οποία φοιτούσε ο αδικοχαμένος σπουδαστής.

Κατά την εξέτασή του ως μάρτυρας, ο πρώην πρόεδρος παρέθεσε τα γεγονότα όπως ο ίδιος τα αντιμετώπισε. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος, τρεις μέρες μετά την εξαφάνιση του άτυχου φοιτητή, πήγε στη Γαλακτοκομική Σχολή, μίλησε με το διευθυντή προκειμένου να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με τον άτυχο 20χρονο, ενώ την επομένη, όπως κατέθεσε, έστειλε στη Σχολή και το δικηγόρο της ΕΛΓΟ κ. Αθανασόπουλο.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε διενέργεια διοικητικής εξέτασης, με τα ερωτήματα αν υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, αν το γνώριζαν ο διευθυντής και οι καθηγητές και τι μέτρα πήραν.

Στις 6 Μαρτίου του 2015 εκδόθηκε το πόρισμα το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο προώθησε στον εισαγγελέα και στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ ακολούθησε η απομάκρυνση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και ζητήθηκε από το συμβούλιο των καθηγητών να συνεδριάσει και να επιβληθούν κυρώσεις στους μαθητές, εάν και εφόσον αποδεικνυόταν ότι υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην διοικητή, είπε ότι ήταν ένα ικανό στέλεχος, ότι ποτέ δεν υπήρχε ένδειξη στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ότι κάτι δεν πάει καλά και πως στο βιβλίο συμβάντων της Σχολής υπήρχαν τιμωρίες. «Θεωρώ ότι υποτίμησε την κατάσταση. Για μένα ήταν ο καλύτερος που είχαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τι κατέθεσε η γραμματέας για το τηλεφώνημα από τη Βουλή

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια προς το μάρτυρα, διευκρινίστηκε ότι κακώς η διοικητική εξέταση μεταδόθηκε στον Τύπο ως ένορκη και ότι ο Ανδρέας Αθανασόπουλος αρχικά εστάλη ως δικηγόρος υπεράσπισης της διοίκησης της Σχολής. Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να κληθούν ως μάρτυρες τα τρία μέλη της επιτροπής που ορίσθηκαν από το ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και συνέταξαν το πόρισμα.

Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολής, προς την οποία τόσο η έδρα, όσο και οι δικηγόροι υπεράσπισης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για την κατηγορία που αφορά στην ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού και βουλευτή, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου, όπου υπήρξε γραμματέας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, απάντησε σε τηλεφώνημα που δέχτηκε – όπως υποστήριξε – από τη Γραμματεία της Βουλής, που ζητούσαν τον τότε διευθυντή, ο οποίος μίλησε από το τηλέφωνο του γραφείου του. Πριν το τηλεφώνημα ο τότε διευθυντής είχε εισηγηθεί στο πειθαρχικό πενθήμερη αποβολή από την Εστία για τους τρεις σπουδαστές, ενώ είχε διατυπωθεί και η εισήγηση άλλου καθηγητή, ο οποίος επισήμανε ότι οι δύο από τους τρεις ήταν ανήλικοι. Ο διευθυντής επικοινώνησε με την οικογένεια του ενός για να έρθουν να τον παραλάβουν, όμως εκείνοι δήλωσαν αδυναμία να μεταβούν στα Ιωάννινα.

Εξάλλου η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολής είπε στο δικαστήριο πως, μετά το τηλεφώνημα από τη Βουλή, ο διευθυντής επέστρεψε ενοχλημένος και κατέθεσε ότι η μεταβολή της ποινής σε τρεις μέρες αποβολή από τα μαθήματα έγινε λόγω του γεγονότος ότι οι δύο από τους τρεις σπουδαστές ήταν ανήλικοι και οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους παραλάβουν. Επίσης σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του πειθαρχικού παρόντες ήταν και οι τρεις σπουδαστές, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει ζημιά και ζήτησαν συγνώμη. Όπως πληροφορήθηκε, το τηλεφώνημα από τη Βουλή έγινε γιατί ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Μαρκογιαννακης ήθελε να μιλήσει με το διευθυντή για ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενήλικα σπουδαστή.

Δικηγόρος Μαρκογιαννάκη

«Ένα χρόνο πριν το τηλεφώνημα»

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται για την ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος του διευθυντή, Αντώνης Φούσας, σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της δίκης, συνέστησε «στη φάση αυτή να αφήσουμε το δικαστήριο να δικάσει απερίσπαστα την υπόθεση».

Παράλληλα διευκρίνισε πως η περίπτωση του εντολέα του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα προβλήματα που ανέκυψαν για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς το τηλεφώνημα που φέρεται ότι έκανε χρονικά τοποθετείται ένα χρόνο πριν την εξαφάνισή του.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook