Κρήτη | Στην τελική ευθεία η δίκη για το κύκλωμα των μεταναστών

κρήτη-στην-τελική-ευθεία-η-δίκη-για-το-693913

Η ώρα της… απόφασης για το κύκλωμα που διακινούσε εκατοντάδες μετανάστες από την Αίγυπτο προς την Ιταλία μέσω Κρήτης έφτασε!

Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να βγάλει την απόφασή του για τους 21 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους κι ένας 47χρονος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται ότι είχε τον ρόλο του… πληροφοριοδότη.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των 17 εκ των 21 ατόμων που κατηγορούνται για την υπόθεση, ανάμεσα τους και του 47χρονου αρχιφύλακα.

Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά την ενοχή για κακουργήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε πέντε αλλοδαπούς, την ενοχή για την πράξη μεταφοράς των υπόλοιπων 12 ατόμων, μεταξύ αυτών οι πέντε Κρητικοί αλλά και ο αρχιφύλακας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 47χρονος αστυνομικός μαζί με έναν ακόμα Κρητικό κατά την απολογία τους αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη.

Το χρονικό

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην ευρύτερη περιοχή του Τσούτσουρα Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά εντοπίστηκαν και 112 μετανάστες να ζουν μέσα σε σπηλιές και ποιμνιοστάσια.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.

Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Μάλιστα οι πτυχές της υπόθεσης αυτής που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα της σύλληψης των μελών του κυκλώματος ήταν σοκαριστικές σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούσαν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δε θα ξεχάσουν ποτέ τις εικόνες, που αντίκρισαν μέσα στις σπηλιές με τους μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και την ικανοποίηση τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αιχμαλωσία τους τελείωσε.

cretapost.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook