Κρήτη | Σοκ στην ανωγειανή κοινωνία: Αρχαιοκάπηλοι «χτύπησαν» τη Ζώμινθο

κρήτη-σοκ-στην-ανωγειανή-κοινωνία-αρχ-243751

zominthosΑποτροπιασμό, αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση έχει προκαλέσει στο χωριό η βάναυση και καταστροφική μανία αρχαιοκάπηλων που ”χτύπησαν ” με απίστευτη μανία την Ζώμινθο, μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές που γίνονται στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 29 Απριλίου λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ίχνη παραβίασης στα πλέγματα που περιφράζουν τον χώρο. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αμέσως αντίκρισαν εικόνες καταστροφής και λεηλασίας.

Οι αρχαιοκάπηλοι έσκαψαν σε τρία διαφορετικά σημεία (τα δυο από αυτά είναι στον ίδιο χώρο) και έφυγαν χωρίς μεν να πάρουν χρυσάφια όπως λανθασμένα ίσως πίστευαν, αλλά καταστρέφοντας κόπους δεκαετιών, του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη και της ομάδας ανασκαφής. Η μανία τους κατέστρεψε πολύτιμους χώρους του ανακτόρου και θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι έδρασαν με… μανία τζιχαντιστών προκαλώντας χειρότερες ζημιές από ένα σεισμό πολλών Ρίχτερ.

Απογοητευμένη η Έφη Σακελλαράκη Σαπουνά στην επικοινωνία μας μαζί της δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Απλά τονίζει ότι είναι απογοητευμένη αλλά και έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειες της στην ανασκαφή που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο για να περισώσει ότι μπορεί να σωθεί. Το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο της αστυνομίας επισκέφθηκε το χώρο και προχώρησε στη συγκέντρωση στοιχείων, που ίσως τη βοηθήσουν για να μπορέσει να εντοπίσει τους δράστες.

Αναλυτικά και σε μια μικρή αυτοψία της ”Α” στο σημείο καταστροφής διαπιστώσαμε τα εξής:

Πρόκειται για τουλάχιστον τρία άτομα όπως φαίνεται από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα, με τσάπες ,φτυάρια και μεγάλες σκαλίδες.

-Κατέστρεψαν ένα τοίχο ύψους δυο μέτρων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο κατεδαφίζοντας τον ουσιαστικά με μανία.

-Κατέστρεψαν ολοκληρωτικά μια σταθερή εστία φωτιάς (μια Μινωική εσχάρα,ένα είδος αρχαίου μαγκαλιού). Για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της τονίζουμε ότι αν υπήρχε βασιλιάς στην αρχαία Ζώμινθο η εστία αυτή θέρμανσης θα ήταν στα δωμάτια του.4.000 χρόνια η εστία αυτή είχε το καμένο χώμα κάτω της για να έρθει ένα τσούρμο βαρβάρων να την καταστρέψει!

-Ισοπέδωσαν στην κυριολεξία ένα λίθινο κίονα,τον κεντρικό του κτιρίου που κονιορτοποιήθηκε στο πάτωμα καταστρέφοντας έτσι και το πλακόστρωτο δάπεδο.

-Έσκαψαν σε βάθος 70 εκατοστών σε ένα δωμάτιο που είχε ξεκινήσει από τη περασμένη χρονιά η ανασκαφή του διαλύοντας ότι πολύτιμο θα μπορούσε να έκρυβε μέσα εκεί.

Λυπηρό πραγματικά το θέαμα στο μαγευτικό ανάκτορο της Ζωμίνθου που πρέπει να κινητοποίηση και να βάλει σε εγρήγορση όλο το χωριό.Δήμος,Πολιτιστικός σύλλογος, σχολεία,φορείς του τόπου αλλά και ιδιώτες αρχικά πρέπει να καταδικάσουν την πράξη ιεροσυλίας αλλά και να ενωθούν οι δυνάμεις για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολιοφθορείς.

Πολιτισμός τεσσάρων χιλιετιών καταστρέφεται από αμόρφωτους,απαίδευτους και άνανδρους που πιστεύουν ότι θα γίνουν πλούσιοι αλλά στην ουσία γίνονται ακόμα φτωχότεροι στο πνεύμα.

Η Ανωγη πρώτη καταδικάζει και θλίβεται με το γεγονός, ζητά την επαγρύπνηση όλων μας για την διάσωση των ιστορικών μας κειμηλίων. Η Έφη Σακελλαράκη θα συνεχίσει να δίνει τη δική της μάχη για την ολοκλήρωση της ανασκαφής που όταν αυτή γίνει θα δώσει νέα διάσταση και αίγλη στα Ανώγεια.

Το μνημείο με τα οστά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη που τόσα έδωσε και πρόσφερε σε αυτό το τόπο ,δεσπόζει στην είσοδο της ανασκαφής και δεν μας επιτρέπει να επαναπαυτούμε και να σιωπήσουμε.

Ας ελπίσουμε να μην συμβεί ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό.

anogi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook