Κρήτη | Σημαντική Αρχαιολογική ανακάλυψη | Video

κρήτη-σημαντική-αρχαιολογική-ανακάλ-268056

Σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης κι όταν τα νέα είναι περιορισμένα, έρχεται η αρχαιολογία για να δείξει ότι η Σητεία είναι ένας από τους πλουσιότερους ιστορικά τόπους στον κόσμο. Μόνο χαρά μας προκάλεσαν τα νέα για την αρχαιολογική έρευνα που γίνεται Αυτές τις μέρες στο Μόχλος.

Εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι το Μόχλος είχε μόνο μινωικά αρχαιολογικά στοιχεία, τώρα πια είμαστε βέβαιοι ότι η εντυπωσιακή ιστορία του Οικισμού είναι πολύ μεγαλύτερη. Η αρχαιολογική ανακάλυψη βυζαντινού λουτρού από την ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, βάζει για καλά στο χάρτη των μεσαιωνικών αρχαιοτήτων την περιοχή. Συγκεκριμένα η ανασκαφική ομάδα της καθηγήτριας Ναταλίας Πούλου- Παπαδημητρίου και του καθηγητή Τάκη Τάντζη με φοιτητές. Η αρχαιολογική έρευνα για τη μεσαιωνική περίοδο του Μόχλους ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια και πλέον στο νησί της Ψείρας. Τότε η κ. Πούλου-Παπαδημητρίου, συμμετείχε στην έρευνα, είχε εντοπίσει μια κιστέρνα στην περιοχή Λούτρες του Μόχλους κι όταν πήρε άδεια για εσκαφές στο Μόχλος πριν από 2 χρόνια επέλεξε το σημείο για να ψάξει για περισσότερα στοιχεία. Ψάξιμο στα τυφλά όπως όλες οι αρχαιολογικές έρευνες αλλά σήμερα δικαιώνεται.

Κρυμμένο ανάμεσα σε σχίνους και χώματα βρέθηκε και αποκαλύπτεται σε εξαιρετική θα έλεγε κανείς κατάσταση, λουτρό της Μεσαιωνικής περιόδου που αποδεικνύει την σημαντική αξία της περιοχής του Μόχλους. Η φετινή έρευνα είναι ακόμα πιο σημαντική εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας που γίνεται, αφού όπως μας είπε η καθηγήτρια κ. Πούλου- Παπαδημητρίου, η αποστολή βρέθηκε στα όρια της ακύρωσης αφού ήταν αδύνατον να υποστηριχτεί οικονομικά με κλειστές τις τράπεζες και τους φοιτητές που κάνουν την έρευνα να πληρώνουν από την τσέπη τους κάποια από τα έξοδα. Όμως φαίνεται ότι οι δάσκαλοι έχουν περισσότερο πείσμα απ” ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι κι αντί να ακυρωθεί η αποστολή πήραν το ρίσκο για να αναδειχθεί ένα εξαιρετικό μνημείο το οποίο ρίχνει φως σε μια όχι τόσο γνωστή περίοδο για την ιστορία της Κρήτης. Το υπερβολικό ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα έχει δοθεί για την μινωική περίοδο δεν έχουν επιτρέψει να ασχοληθούμε με νεότερες περιόδου της Κρήτης. Φαίνεται ότι αυτό αλλάζει κι ελπίζουμε ότι τα νέα ευρήματα είναι μόνο η αρχή. Εξάλλου η έρευνα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Τάντζης, συνεργάτης της έρευνας, η περιοχή όχι μόνο μπαίνει στον αρχαιολογικό χάρτη ακόμα εντονότερα αλλά είναι και μια ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής.

Τα εξαιρετικά αυτά νέα έρχονται να μας δώσουν κουράγιο και δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για το μέλλον αλλά και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο για τον τόπο μας. Φυσικά κάθε βοήθεια από το δήμο αλλά και τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχή μας θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη και όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και αγάπη για την έρευνα αυτή.

sitiapress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook