Κρήτη | Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες μικρών τουριστικών καταλυμάτων

κρήτη-σε-απόγνωση-οι-επιχειρηματίες-μ-392566

Μία ζοφερή κατάσταση περιγράφει ο πρώην Πρόεδρος της ‘Ενωσης «Φιλοξένια», Μανώλης Ζερβάκης, αναφορικά με την τουριστική κίνηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα σε τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, η οποία όπως επισημαίνει είναι σαφώς μειωμένη.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για χυδαία συμπεριφορά νεαρών, κυρίως, επισκεπτών, οι οποίοι σπάνε ότι βρουν μπροστά τους, μιλά για χαμηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες οι οποίοι κάνουν παζάρια και τρώνε μια σαλάτα τέσσερα άτομα, ενώ το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε με τις «επισκέψεις» της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δήμου Χερσονήσου, η οποίοι θυροκολλούσαν κλήσεις για να απομακρύνουν οι επιχειρήσεις τις ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα από τον αιγιαλό και τις εξέδρες.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Ζερβάκη:

» Αρνητική η τάση των κρατήσεων στις περισσότερες τουριστικές περιοχές του Νομού για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αλλά και για τις Ξενοδοχειακές μονάδες των 2 και 3 αστέρων. Η πληρότητα των παραπάνω καταλυμάτων μέχρι τις 18 Ιουνίου δεν ξεπερνούσε κατά μέσω όρο το 30 με 35%. Για την ώρα η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 65%.

Αναμένουμε μια καλύτερη πληρότητα μετά τις 15 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι άγνωστο που θα κυμανθεί. Για δε τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κρατήσεις! Που είναι λοιπόν οι αυξήσεις που μας παραμυθιάζουν. Μήπως έχουμε αυξήσεις κενών αεροπορικών θέσεων;

Οι δε επισκέπτες που έχουν έρθει είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Από τους προμηθευτές μας (εστίαση, ποτά, αναλώσιμα κλπ.) γνωρίζουμε ότι οι πωλήσεις τους είναι από 30 έως 70% κάτω από το 2015. Στα δε εμπορικά καταστήματα, στα εστιατόρια, στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, στα σούπερ Μάρκετ αλλά και στα βενζινάδικα υπάρχει πτώση τζίρου από 30 μέχρι 50% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικά και καθημερινά τα παραδείγματα των επισκεπτών μας «τι θα με κεράσεις για μπω στο εστιατόριο σου» ή «μια σαλάτα στα τέσσερα η μία μερίδα γύρο στα δύο», νερό, αναψυκτικό ή μπύρα βέβαια τα κρατούν από το σούπερ Μάρκετ. Στα δε βενζινάδικα σε καθημερινή βάση «βάλτε μου 2 ευρώ βενζίνη» ψάχνοντας τα πεντάλεπτα για να πληρώσουν.

Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου μέχρι τώρα είναι η επιθετικότητα κυρίως νεαρών επισκεπτών από διάφορες χώρες που πραγματικά έχουν ξεφύγει, καταστρέφουν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ότι συναντήσουν μπροστά τους (τραπέζια, καθίσματα, εξοπλισμό θαλάσσιων σπορ, τοιχία, πόρτες, παράθυρα κλπ., ουρούν ανεξέλεγκτα παντού σαν τα ζώα και εάν τολμήσεις να μιλήσεις κινδυνεύει η ζωή σου.

Σε επίσκεψή μας σε δύο ταξιδιωτικά γραφεία που διακινούν αυτούς τους νεαρούς επισκέπτες για να τους μεταφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η απάντησή τους ήταν, είναι 16 – 20 ετών παιδιά και είναι γρήγορα υπό την επιρροή του αλκοόλ, εάν δε θέλουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας πρέπει να προσλάβουμε παλαιστές. Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε τέτοιες απαράδεκτες και χυδαίες συμπεριφορές; Που πήγε η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός μας;

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά και επειδή ζούμε στην εποχή του παραλογισμού, σήμερα ήρθαν υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας στο Δήμο Χερσονήσου και μοίρασαν ή θυροκολλούσαν κλήσεις για να απομακρύνουν οι επιχειρήσεις τις ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα από τον αιγιαλό και τις εξέδρες (ήμουν παρών), στοχεύοντας μόνο στις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία μετά από 10 χρόνια που είχε να στείλει εντάλματα προστίμων αυθαίρετης χρήσης στις επιχειρήσεις (2003 – 2013) ξαφνικά ξύπνησε και τα έστειλε όλα μαζί. Αυτές τις επιχειρήσεις που πέρυσι κατέστρεψαν κυριολεκτικά με μπουλντόζες υπό τα βλέμματα των επισκεπτών μας, εάν τώρα τις αποτελειώσουν, από που θα εισπράξει το κράτος αυτά τα πρόστιμα που έχουν ρυθμίσει αυτές οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις;

Οι επισκέπτες μας που θα ξαπλώσουν και πως θα προστατευθούν από τον ήλιο; Μήπως η Κτηματική υπηρεσία διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και προσωπικό για να παρέχει τις υπηρεσίες και την καθαριότητα στον αιγιαλό; Μήπως τελικά δεν χρειαζόμαστε και τον τομέα του τουρισμού;

Μανώλης Ζερβάκης

Πρώην Πρόεδρος ένωσης Φιλοξένια, μέλος ΔΣ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου»

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook