Κρήτη | «Πόρτα» από την περιφέρεια σε ΤΕΡΝΑ- Κοπελούζο για τα τερατώδη αιολικά πάρκα!

κρήτη-πόρτα-από-την-περιφέρεια-σε-τε-370805

Και η περιφέρεια Κρήτης κλείνει την…πόρτα στις τερατώδεις επενδύσεις των αιολικών της ΤΕΡΝΑ και του Κοπελούζου που έχουν δεσμεύσει όλες τις βουνοκορφές του νησιού για να παράγουν περίπου 2000 Μεγαβάτ. Αυτό ήταν τουλάχιστον το αρχικό σχέδιο αφού από τη μια η συγκυρία και η αλλαγή πολιτικής (από την κυβέρνηση και όχι μόνο) και από την άλλη το «περιβαλλοντικό STOP» που θα βάλει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα στείλει στις καλένδες αυτές τις επενδύσεις.

Στην πραγματικότητα η περιφέρεια Κρήτης ήταν εξαρχής αρνητική. Από την πρώτη στιγμή που τα μεγάλα «πακέτα» αυτά είχαν πάρει τις εγκρίσεις για τις βουνοκορφές- επενδύσεις 2,4 δισ. και 1,99 δισ. ευρώ αντίστοιχα με περίπου 2000 Μεγαβάτ- η περιφέρεια δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτα τα αιολικά πάρκα που ήταν…τερατώδη και συνδύαζαν το καλώδιο με…εξαγωγή ρεύματος. Τώρα έτσι κι αλλιώς πολλά έχουν αλλάξει, αλλά η…αρνηση αύριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι δεδομένη.

Τι άλλαξε από τότε που κατατέθηκαν οι…κούτες με τις επενδύσεις; Καταρχήν η οικονομική συγκυρία και το…πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων. Οι εταιρείες είχαν μεν καταθέσει αιτήσεις, αλλά…ζήτησαν από μόνες τους να “παγώσει” η διαδικασία γνωμοδότησης των περιβαλλοντικών μελετών, ενώ στο μεταξύ (όπως είχε γράψει το cretalive τότε) οι δυο επενδύσεις απεντάχθησαν από τα “φαστ τρακ” με απόφαση της γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων!

Ήταν ένα ρουσφέτι που είχε γίνει…από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου! Οι δυο εταρειες θα έπαιρναν όλα τα ευεργετήματα του νόμου, αλλά όπως αποδείχθηκε από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη οι εγγυήσεις που δεν έδωσαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος (“λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων” αναφέρει το ΦΕΚ) ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να τους…πετάξει εκτός.

Αλλά και από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι! Αλλαξε η κυβέρνηση, ακολούθησαν μελέτες της περιφέρειας Κρήτης με το Πολυτεχνείο, προωθείται ο ενεργειακός σχεδιασμός και συν τοις άλλοις φαίνεται ότι όλα…ακυρώνονται γιατί θα γίνουν διαγωνισμοί για να δοθούν αιολικά πάρκα, όλα όσα έχουν σχέση με τις ΑΠΕ!

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος θα έχει..αρνητικό χρώμαγια τις μεγάλες αυτές επενδύσεις! Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:

-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.

233

•Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

cretalive.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook