Κρήτη | «Πρώτο κουδούνι» με κενά και προβλήματα

κρήτη-πρώτο-κουδούνι-με-κενά-και-προ-138654

sxoliki taxiΚάθε πέρσι και καλύτερα», φαίνεται να ισχύει στην εκπαίδευση για τα σχολεία της Κρήτης, με τις Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε Χανιά και Ηράκλειο. Στα Χανιά, παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το πρωί, για για τα κενά , τη δημιουργία τμημάτων με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ , τις διαθεσιμότητες – απολύσεις τις μετακινήσεις μαθητών κλπ.

Στο Ηράκλειο, όπως αναφέρει το cretalive και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Λάζαρο Μάρκου, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 280 κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, δηλαδή το 1/5 του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο κ. Μάρκου εξηγεί πως παρόλο που το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξήθηκε καθώς και ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, οι εκπαιδευτικές δομές μειώθηκαν και εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών.

«Η ποιότητα έπεσε στον Καιάδα»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και συμπληρώνει οτι το λύκειο μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό κέντρο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου εκπαιδευτικών του νομού Ηρακλείου, στο νομό υπάρχουν συνολικά 572 κενές θέσεις εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα ο αγιασμός να γίνει χωρίς να υπάρχει καθηγητής στην τάξη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτπβάθμιας Ν. Ηρακλείου κ. Μανώλης Μπελαδάκης τονιζεί : » Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνε περίπατο όταν μιλάμε ακόμα για τα ποσοτικά στον 21ο αιώνα.»

 Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Νίκος Καζαντζάκης»

Τα σχολεία ανοίγουν, τα αδιέξοδα παραμένουν.

Η νέα σχολική χρονιά προοιωνίζεται δύσκολη και προβληματική.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το αυτονόητο, στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, γίνεται ζητούμενο.

Η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει – στην Ελλάδα του 21ου αιώνα – άπιαστο όνειρο!!!

Το πρώτο κουδούνι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακουστεί με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και τα σχολεία επαρκώς στελεχωμένα.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν άκουσε τις φωνές αγωνίας των εκπαιδευτικών, δεν ενστερνίστηκε τις προτάσεις τους, δεν προσήλθε ποτέ σε ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα – παρά το γεγονός ότι ο ίδιος o Υπουργός «δεσμεύτηκε» για κάτι τέτοιο – και δεν προχώρησε σε αποφασιστικές ενέργειες και οργανωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα των μηδενικών διορισμών, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία είναι η ύπαρξη 9.000 οργανικών

κενών λόγω συνταξιοδότησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την ίδια ώρα που η αδιοριστία μαστίζει τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να φύγουν από τα ολοήμερα σχολεία διορισμένοι δάσκαλοι προκειμένου να «μπαλώσουν» τα κενά που υπάρχουν και στην θέση τους να μπουν μέσω ΕΣΠΑ νέοι δάσκαλοι, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Τα Ολοήμερα μετατρέπονται ουσιαστικά σε παιδοφυλακτήρια.

Έτσι ξαφνικά ΄΄ δια μαγείας ΄΄ το Υπουργείο ανακάλυψε ότι τα κενά είναι μόλις 16500 αντί για 22000 αφού δεν είχαν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις ούτε για τους 19000 αναπληρωτές που είχαν προαναγγείλει.

Τα ΕΑΕΠ θα λειτουργήσουν χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο στο Ολοήμερο και με ειδικότητες που θα προσληφθούν αρχές Οκτωβρίου !!!. Κάποιοι ήθελαν να ανοίξουν τα σχολεία πολύ νωρίτερα. Με ποιούς εκπαιδευτικούς άραγε.

Οι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν στο Νομό δεν επαρκούν να καλύψουν τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν. Τα κενά μετά την τοποθέτηση των αναπληρωτών και των μεταταχθέντων υπολογίζονται σε 200 για δάσκαλους και νηπιαγωγούς και 160 για διάφορες ειδικότητες ενώ στην ειδική αγωγή μαζί με τις αιτήσεις για παράλληλη στήριξη ξεπερνούν τους 200 εκπαιδευτικούς. Πολλές τάξεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη χωρίς να γνωρίζουν το δάσκαλο τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του για άλλη μια φορά δίνουν ρεσιτάλ προχειρότητας και ασυνέπειας, όταν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν με το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι αποσπάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Το τραγικότερο είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε κλίμα σύγχυσης και έλλειψης σχεδιασμού κάτι που κάνει απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος κύκλος προβλημάτων όταν θα έρθει η ώρα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία.

Η «αξιολόγηση – χειραγώγηση», οι αδικίες που δημιούργησαν οι μετατάξεις και το νέο «Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων», η υποχρηματοδότηση και η διαρκής οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών διογκώνουν το αρνητικό κλίμα στην εκπαίδευση.

Η συνεχιζόμενη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, διαμορφώνουν ένα γκρίζο τοπίο στο χώρο της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Ο Σύλλογος μας με την έναρξη της νέας σχολικής αλλά και συνδικαλιστικής χρονιάς καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε ενότητα και αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές που περνάει ο τόπος μας. Τα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν ιδιαίτερα την τριετία που πέρασε , οι κατακτήσεις ετών που χάθηκαν ελέω μνημονίου , οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές των συναδέλφων που εξαντλούνται υπαγορεύουν να υπερβούμε τις περιχαρακώσεις , τις διαχωριστικές γραμμές και τις κομματικές οριοθετήσεις και να συσπειρωθούμε ξανά γύρω από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα καθορίζοντας τις βάσεις για ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα που δεν θα επαναλαμβάνει άλλη φορά λάθη του παρελθόντος και που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του κλάδου , της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα.

Σ΄ αυτή την πορεία μας ο Σύλλογός μας με αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα , και υπευθυνότητα απέναντι στις θυσίες και στα προβλήματα των εκπαιδευτικών θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να κρατηθεί ψηλά η θέση , η περηφάνια και το φιλότιμο κάθε εκπαιδευτικού μένοντας όρθιοι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Πληροφορίες για το Ηράκλειο: cretalive.gr

zarpa.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook