Κρήτη | Πριν τον τρύγο οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για το χαλάζι | Τι γίνεται με τις ζημιές

κρήτη-πριν-τον-τρύγο-οι-εκτιμήσεις-του-268441

Σε διαδικασία καταγραφής των ζημιών από το χαλάζι του περασμένου Απρίλη βρίσκονται οι αγρότες στην Κρήτη σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Μάλιστα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

Τότε, πριν δηλαδή την έναρξη του τρύγου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΕΛΓΑ σε αμπέλια της Κρήτης, για την εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις

Οι ζημιές σύμφωνα με το agronews.gr φαίνονται από το μέγεθος της παραγωγής κάθε αμπελιού σε σύγκριση με μία μέση χρονιά, ενώ οι αιτήσεις αποζημιώσεις που έχουν κατατεθεί στον ΕΛΓΑ φθάνουν τις 5.000.

Οι αγρότες ελπίζουν οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη του τρύγου, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές και για τις πρώιμες ποικιλίες, που τοποθετείται στα τέλη του Ιουλίου.

Λόγω έλλειψης προσωπικού στον παράρτημα Κρήτης του ΕΛΓΑ, στην παρούσα φάση θα διακοπούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των αμπελουργών που υπέστησαν ζημιές από τον περονόσπορο του 2011.

Τι γίνεται με τα ΠΣΕΑ

Από την Παρασκευή 17 Ιουλίου και μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να μπορούν να τύχουν ενισχύσεων ΠΣΕΑ για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετός, χιόνι, χαλάζι και υψηλές θερμοκρασίες) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2012.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ σημειώνει ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1280/Β/2015), η ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, τα έντυπα και οι επιλέξιμες αναγγελίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α (www.elga.gr).

Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ της περιοχής τους.

creteplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook